Dostupni linkovi

Zarobljeni Britanac koji je preminuo u pritvoru verovatno pretrpeo 'neopisivu' torturu, kaže Ukrajina


Paul Urey je iz Voringtona u Češiru, a priveden je u aprilu na kontrolnom punktu u blizini grada Zaporožja na jugoistoku zemlje i optužen da je plaćenik.
Paul Urey je iz Voringtona u Češiru, a priveden je u aprilu na kontrolnom punktu u blizini grada Zaporožja na jugoistoku zemlje i optužen da je plaćenik.

Telo zarobljenog Britanca koji je preminuo u pritvoru Rusija je vratila sa znacima "moguće neopisive torture“" saopštila je Ukrajina, prenosi BBC. Izveštava se da je Paul Urey, star 45 godina, umro u pritvoru u julu nakon što su ga uhvatili proruski separatisti. Bio je zatočen u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) otcepljenom regionu Ukrajine.

Velika Britanija je ranije opisala Ureya kao humanitarnog radnika i rekla da Rusija mora da se suoči sa odgovornošću za njegovu smrt. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da su "Rusi" sada vratili njegovo telo sa "znacima moguće neizrecive torture", ne iznoseći dalje detalje. On je dalje osudio zatvaranje i mučenje civila kao ratni zločin, obećavajući da će "identifikovati počinioce ovog zločina i pozvati ih na odgovornost".

Urey je iz Voringtona u Češiru, a priveden je u aprilu na kontrolnom punktu u blizini grada Zaporožja na jugoistoku zemlje i optužen da je plaćenik.

Govoreći za BBC nakon izveštaja o njegovoj smrti, Urijeva majka je rekla da je bila "tako uznemirena" kada je čula za planove svog sina da ode u Ukrajinu. "Deo mene misli da je možda on samo, zbog toga što je bio bolestan, možda želeo da ode i umre tamo radeći nešto", rekla je ona. Urey je imao dijabetes tipa 1 i bio mu je potreban insulin.

Ako se dokažu, dokazi o mučenju bi potencijalno mogli da budu u suprotnosti sa ranijim tvrdnjama zvaničnika koje podržava Rusija da je Urey umro u zatočeništvu 10. jula od posledica zdravstvenog stanja i "stresa".

"Umro je od akutne koronarne insuficijencije pogoršane plućnim edemom i edemom mozga", saopštila je tada ruska državna novinska agencija Tass citirajući jednu zvaničnicu Nataliju Nikonorovu.

U julu je Ministarstvo inostranih poslova Velike Britanije pozvalo ruskog ambasadora zbog izveštaja o smrti Paula Ureya u pritvoru, za šta je rečeno da Rusija mora snositi punu odgovornost.

Liz Truss, koja je tada bila ministarka spoljnih poslova, a sada premijerka, rekla je da je uhapšen dok je obavljao humanitarni rad. "Bio je u Ukrajini da pokuša da pomogne ukrajinskom narodu suočenom sa ničim izazvanom ruskom invazijom", rekla je ona.

XS
SM
MD
LG