Dostupni linkovi

Skup u Podgorici: Ne damo Crnu Goru


Skup 'za odbranu građanske i nezavisne Crne Gore'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Skup 'za odbranu građanske i nezavisne Crne Gore'

Više hiljada građana okupilo se u nedelju (6. septembra) uveče na podgoričkom Trgu nezavisnosti odakle su poručili da "neće dati Crnu Goru".

Oni su se, kako su ranije naveli organizatori, okupili da dignu glas u odbranu "jedine istinske svetinje – nezavisne, građanske, sekularne, multikulturne i antifašističke Crne Gore".

"Patriotski skup" održan je sedam dana nakon što je vodeća Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića na izborima izgubila većinu za formiranje vlade.

Organizovala ga je grupa, kako je navedeno, crnogorskih patriotskih organizacija, a završen je mirno i bez incidenata, uz pjevanje himne i bakljadu na kraju.

Učesnici su pjevali patriotske pjesme, nosili crnogorske državne i krstaš zastave, a većina je bila obučena u crvenoj boji nacionalne zastave.

Skandirali su "Ustala je Crna Gora, država se branit mora", "Ne damo državu", "Da je vječna Crna Gora". Skupu su prisustvovali i građani iz drugih crnogorskih gradova.

Policija nije saopštila da li je skup odobren, te ko su patriotske organizacije koje stoje iza njega
Policija nije saopštila da li je skup odobren, te ko su patriotske organizacije koje stoje iza njega

Ispred organizatora, okupljenima se obratio Peđa Vušurović koji je rekao da je jedina partija koji ih je okupila - Crna Gora.

"Pravi ustaju kad je teško i ne pitaju koliko će to da ih košta", rekao je Vušurović i dodao da se Crna Gora zasitila "četničke slobode", a da joj se ovih dana nudi "tuđi obrok sa tuđim zastavama, poslije 75 godina".

"Nijesmo se okupili da bi mijenjali izborni rezultat. Da su pobjednici na izborima nosili one noći ove zastave koje vi noćas držite, mi se ne bismo imali rašta (razloga) ovdje skupljati", rekao je u obraćanju okupljenima Nemanja Batrićević.

On je liderima Ujedinjene reformske akcije (URA) poručio:

"Potonjavi je ura (poslednji je čas) Dritane Abazoviću, Žarko i Luka Rakčeviću i Filipe Adžiću. Ako predate Crnu Goru četnicima bićete upamćeni kao izdajnici".

URA, koja je na izborima osvojila četiri mandata, saopštila je da će formirati ekspertsku Vladu sa dvije opozicione prosrpske koalicije (Za budućnost Crne Gore koju predvodi Demokratski front i Mir je naša nacija Alekse Bečića), koje bez nje nemaju parlamentarnu većinu.

Na skup pozvao i Đukanovićev DPS

Građani su na skup u nedelju pozivani putem društvnih mreža, a poziv pristalicama da prisustvuju objavila je i DPS Mila Đukanovića na zvaničnim partijskim platformama.

Portparol DPS-a Miloš Nikolić izavio je 1. septembra da ta partija nije organizator skupa već da su to "određene patriotske organizacije" koje nijesu povezane sa DPS-om.

Iz koalicije "Za budućnost Crne Gore", koju predvodi prosrpski Demokratski front (DF) 5. septembra su saopštili da bi, prema njihovim informacijama, na "patriotskom skupu" moglo doći do incidenata sa "tragičnim posljedicama", te da rukovodioci javnih preduzeća i onih bliskih DPS-u "primoravaju zaposlene da prisustvuju skupu".

Koalcija je pozvala svoje pristalice da ostanu u kućama.

Uprava policije je u nedelju saopštila da ne raspolaže saznanjima da bi na okupljanju u Podgorici moglo doći do incidenata ili narušavanja javnog reda i mira.

"Bezbjednost građana koji budu prisustvovali ovom okupljanju nije upitna, a policija će preduzeti sve neophodne radnje iz svoje nadležnosti kako bi se svaki građanin osjećao sigurno", saopšteno je iz Uprave policije.

Ovo je drugi skup koji se u Podgorici održava nakon izbora održanih 30. avgusta, a na kojima je DPS Mila Đukanovića, nakon 30 godina izgubila većinu u parlamentu Crne Gore.

Prvi je održan ispred Hrama Hristovog vaskrsenja Srpske pravoslavne crkve tokom proslave izborne pobjede opozicije, u noći 1. septembra, uz srpske zastave i pjesme, klicanje Srbiji i Kosovu.

Tokom slavlja izborne pobjede tri opozicione koalicije policija je identifikovala više incidenata i dizanja međunacionalnih tenzija, posebno u Pljevljima.

Opozicija je optužila policiju i DPS da stoje iza izazivanja incidenata, kako bi u negativan kontekst stavili izbornu pobjedu opozicije, što su oni odbacili.

Državna izborna komisija objavila je preliminarne rezultate parlamentarnih izbora, održanih 30. avgusta, na osnovu kojih su tri opozicione koalicije, Crno na bijelo na čelu sa Ujedinjenom reformskom akcijom Dritana Abazovića, Za budućnost Crne Gorena čelu sa Demokratskim frontom i Mir je naša nacija Alekse Bečića osvojile 41 poslanički mandat, odnosno, natpolovičan broj mjesta u narednom sazivu Skupštine Crne Gore.

Od 81-og parlamentarnog mjesta, Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića osvojila je 30, njihov koalicion partner Socijaldemokrate tri, stranke manjinskih naroda pet, opoziciona Socijaldemokratska partija osvojila je dva mandata.

U cilju sprečavanja širenja infekcije korona virusa, prema aktuelnim mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela, omogućeno je okupljanje do 100 osoba radi održavanja javnih priredbi i drugih kulturno-umjetničkih manifestacija i festivala na otvorenom javnom mjestu.

Ove mjere se na skupovima održanim nakon izbora nijesu poštovale.

XS
SM
MD
LG