Dostupni linkovi

Hrvatska o posjetu patrijarha Irineja: Poticaj za suradnju


Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej
Patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja, koji se nalazi u posjeti Hrvatskoj, primili su u petak zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović. Patrijarhov posjet velik je i važan ekumenski događaj koji pridonosi miru među narodima, ocijenio je hrvatski predsjednik.

Posjeti na najvišoj državnoj i vjerskoj razini ispunili su drugi dan boravka patrijarha Irineja u Hrvatskoj. Prvo se zajedno sa suradnicima susreo sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije nadbiskupom Marinom Srakićem i članovima Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije. Tijekom susreta utvrđeno je nekoliko zajedničkih naglasaka – skrb za vjeronauk u školama, povratak izbjeglih i raseljenih i rasvjetljavanje događaja iz prošlosti za koje u hrvatskoj i srpskoj javnosti još ne postoji dovoljno osjetljivosti.

Patrijarha je potom primio hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

"U vremenima koja nikada nisu laka na ovim područjima, gdje i kriza često generira osjećaje koji nisu u duhu mira i pomirenja, kontakti i dijalog između crkava i vjernika znače puno za mir i razumijevanje", istakao je hrvatski predsjednik.

„Hrvatska kao zemlja vjerskih sloboda potiče i pomaže sve vjerske zajednice u Republici Hrvatskoj, naravno i Srpsku pravoslavnu crkvu, i smatramo to dijelom korpusa temeljnih ljudskih prava.“

Patrijarh Irinej poželio je čvršće i solidnije odnose Katoličke crkve i hrvatske države sa Srpskom pravoslavnom crkvom i naglasio zadovoljstvo posjetom Zagrebu i razgovorima i kontaktima što ih je imao.

„Želimo narodu hrvatskom i našem srpskom narodu koji živi ovde, našoj crkvi, da budu što bliži jedni drugima - jer smo hrišćanski narod - da i praktično pružimo priliku da i drugi vide da se držimo principa naše vere“, poručio je patrijarh Irinej.

On je kazao kako u položaju srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj ima mnogo dobrih stvari koje treba podržati, ali - kao i svugdje - ima i problema. On je izrazio uvjerenje kako će se i ti problemi, u dobroj volji i raspoloženju, riješiti na najbolji način.

Poruka političkim liderima

Srpskog patrijarha primio je i premijer Zoran Milanović koji je- prema priopćenju – kazao kako je Hrvatska „država građana s jednakim pravima koji imaju vlastite, zasebne identitete“ i kako to hrvatske vlasti poštuju. Patrijarh Irinej zahvalio je predsjedniku Vlade na sastanku te ga pozvao u posjet pravoslavnoj gimnaziji, koja za sada ima 80 učenika.
Ivica Maštruko
Ivica Maštruko

Sociolog religije i bivši jugoslavenski i hrvatski veleposlanik u Vatikanu Ivica Maštruko u izjavi za RSE naglašava važnost ove Irinejeve posjete Hrvatskoj, ali podsjeća da je dijaloga na najvišim razinama bilo i ranije, međutim da je izostala suradnja na srednjoj razini svećenstava dviju crkava i među vjernicima.

„Poznavajući stanje i odnose u Srbiji i Hrvatskoj, ovaj susret može dati poticaj, ali ne vjerujem da će biti od velike važnosti i vrijednosti da se realizira suradnja na ovim drugim dvjema razinama“, ocjenjuje Maštruko.

Njegova je procjena da su Irinejevi susreti sa hrvatskim političkim vrhom potencijalno od veće težine i od snažnijeg utjecaja nego njegovi međureligijski susreti tijekom boravka u Hrvatskoj.

„Mislim da je dobro da je do tog posjeta došlo i – ovisno o tome kako će sredstva informiranja u Srbiji predstaviti te susrete – mislim da bi susreti na državnoj razini mogli imati veći, bolji, značajniji, kvalitetniji efekt, nego ovaj na međureligijskoj razini, naprosto zato jer je to jedna poruka jednog religijskog vođe koji želi suradnju sa političkim liderima druge države – u ovom slučaju Hrvatske – i vjerujem da će to biti poruka srpskom vodstvu, odnosno srpskim političkim liderima“, smatra on.
XS
SM
MD
LG