Dostupni linkovi

Posjeta patrijarha SPC Hrvatskoj korak ka izgradnji povjerenja


Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej u trodnevnom je posjetu Hrvatskoj. Osim što će posvetiti nove prostore zagrebačke Srpske pravoslavne opće gimnazije, susrest će se s prvim ljudima Katoličke crkve u Hrvatskoj i hrvatskim političkim vrhom.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan svečano je u četvrtak dočekao patrijarha Irineja i članove sinoda Srpske pravoslavne crkve prigodom za patrijarha Irineja drugog, a za sinod prvog posjeta Hrvatskoj. Tom prigodom je u sabornoj crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg u središtu Zagreba služena svečana dokseologija njemu u čast. U pozdravnom govoru mitropolit Jovan kazao je kako vjeruje da je „ova kanonska poseta ne samo od istorijskog značenja, već i poseta mira i ljubavi“.

Podsjetivši da je došao na otvorenje nove zgrade Srpske pravoslavne gimnazije, patrijarh Irinej je njezin rad nazvao „početkom naše brige za našu omladinu“. On je istakao i jake duhovne veze sa Zagrebom – i nekadašnji zagrebački mitropolit Dositej je nekada – kao i on – bio vladika u Nišu, a mitropolit damaskin bio je porijeklom iz Leskovca. O svom programu u Hrvatskoj, sam patrijarh Irinej za jedan hrvatski medij je rekao:

„Meni je drago što ću imati prilike da posetim pre svega našu crkvu u Zagrebu i mitropolita Jovana, a u isto vreme jedan veliki događaj jeste da osvetimo tu pravoslavnu gimnaziju koja radi i koju je – kako sam informisan - pomogao i grad Zagreb, što je zaista pohvalno, i da se susretnem sa ljudima koji danas predstavljaju Hrvatsku, hrvatski narod i – naravno – rimokatoličku crkvu.“

U četvrtak predvečer on posvećuje novu zgradu Srpske pravoslavne opće gimnazije „Kantakuzina Katarina Branković“ i Duhovnog centra na zagrebačkom Svetom Duhu, kojom prigodom će se održati i svečana akademija. Sutra ujutro prima ga zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Uz patrijarha Irineja, susretu će biti nazočni članovi Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne Crkve: srijemski episkop Vasilije, bački episkop Irinej i šumadijski episkop Jovan te mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan.

Uz kardinala Bozanića, susretu će biti nazočni predsjednik Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić i još dva nadbiskupa. Patrijarha Irineja potom primaju i hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović.

U krugovima bliskim Katoličkoj crkvi ocjenjuje se da je ova posjeta dokaz otvorenosti vodstva SPC-a za dijalog i suradnju sa Katoličkom crkvom. Tajnik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog Jure Zečević ističe da je dolazak cijelog sinoda SPC-a u Hrvatsku velika čast, jer je to – kako je kazao – cijela vlada jedne pomesne crkve.

„Mislim da i patrijarh Irinej i aktualni članovi Svetog sinoda polažu značajnu i veliku pažnju odnosima s drugim kršćanskim crkvama, osobito s katoličkom crkvom“.

„Ovo je korak u izgradnji povjerenja,“
ocijenio je i saborski zastupnik srpske manjine i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

„To je znak povjerenja prema Hrvatskoj, a to je i znak brige prema pravoslavnim vjernicima koji žive u Hrvatskoj i – naravno – znak želje da se unaprijede odnosi između katolika i pravoslavnih s jedne strane, a s druge strane da se unaprijedi položaj pravoslavnih u Republici Hrvatskoj“, zaključio je Pupovac.
XS
SM
MD
LG