Dostupni linkovi

Monstrum bakterija usmrtila 21 osobu


Direktor Instituta za infekciju na univerzitetskoj klinici Schleswig-Holstein, soj E. coli bakterije (EHEC), Kiel, 01. jun 2011.
Direktor Instituta za infekciju na univerzitetskoj klinici Schleswig-Holstein, soj E. coli bakterije (EHEC), Kiel, 01. jun 2011.
Dvadeset jedna osoba, uglavnom na sjeveru Njemačke, umrla je od posljedica zarazom do sada nepoznate mutacije bakterije Esherihija colli.

Ministar zdravlja Nemačke još uvijek nije skinuo znak "opasnosti" za upotrebu paradajza, krastavaca i zelene salate, ali se obruč sumnji ipak steže oko jedne farme koja proizvodi klice povrća.

Monstrum bakterija ima potpuno drugi izvor od onoga o kojem se govori već gotovo dvije sedmice.

Nisu više najsumnjiviji salata, paradajz ili krastavac, nego opasana Ešerihija dolazi s jedne bio-farme u mjestu Bienenbuettel, u okolini Uelzena u pokrajini Niedersachsen. Da zlo bude veće, riječ je o bio farmi na kojoj su zaražene klice povrća.

Na ukupno 40 uzoraka koje su uzete iz vode, s radnih stolova i iz sistema ventilacije ispitivana je zaraza.

Takođe su pod lupom službenika i dobavljači koji saradjuju s farmom, kao i restoran u Lübecku, u kojem su se navodno zarazile desetine ljudi.

Zeleni kritizirali vladu

Bio farma koja je najvjerojatniji izvor zaraze od koje je oboljelo ukupno oko 2000 ljudi, nalazi se južno od Hamburga.

Taj je grad i najviše pogođen, ali izvjesno zadovoljstvo postoji jer se broj oboljelih ne povećava tempom koji je zabilježen na početku epidemije.

Staklena bašta na farmi povrća u okrugu Uelzen, 05. jun 2011.
Njemačke su vlasti farmu zatvorile i zabranile konzumaciju povrtnih klica. Bio-farma o kojoj je riječ proizvodila je te klice, koje se u Evropi koriste kao sastavni dio salata, od sjemenja raznih vrsta graha i povrća iz raznih zemalja svijeta.

Klice su uzgajane na temperaturi od 38 stepeni, pogodnoj upravo za razvoj bakterije.

Poljoprivredni stručnjaci su međutim u dilemi kako je moguć razvoj ešerihije koli među klicama kada je za njihov rast potrebna samo vlaga i temperatura, bez ikakvih dodatnih đubriva.

Zelena stranka Renate Künast kritizirala je Vladu u vezi s upravljanjem aktuelnom krizom. Oni zahtijevaju nacionalni program kontrole svih proizvoda koji s farmi dolaze u restorane.

U međuvremenu ljekari s hamburških klinika kažu da većina pacijenata pokazuje pozitivne reakcije na terapiju i da im se zdravstveno stanje vidno popravlja.
XS
SM
MD
LG