Dostupni linkovi

Nepoznat izvor smrtonosne bakterije, 17 ljudi umrlo


Biolog analizira krastavca na regionalnoj kancelariji o poljoprivredi, ribarstvu i bezbednosti hrane (LALLF) u Rostoku, severoistočna Nemačka, 30. maj 2011.
Biolog analizira krastavca na regionalnoj kancelariji o poljoprivredi, ribarstvu i bezbednosti hrane (LALLF) u Rostoku, severoistočna Nemačka, 30. maj 2011.
Rusija je u četvrtak proširila zabranu uvoza povrća na sve zemlje EU u nameri da spreči širenje epidemije ešerihije koli (EHEC) koja je u Nemačkoj i još nekoliko članicama EU usmrtila dosad 17 ljudi.

Evropska komisija smatra da je odluka Moskve nesrazmerna. Španija traži odštetu zbog privremene zabrane uvoza njenih poljoprivrednih proizvoda, nakon što je utvrđeno da krastavci iz ove zemlje nisu uzročnik zaraze.

Ruske vlasti ističu da će zabrana biti na snazi sve dok zvaničnici EU ne obaveste Moskvu o uzrocima oboljenja i kako se ono širilo.

Rusija je u ponedeljak zabranila uvoz svežeg povrća iz Španije i Nemačke a u četvrtak tu meru proširila na sve članice EU. Povrće koje je već uvezeno u biće zaplenjeno. U Rusiji nema zaraženih.

Genadij Oniščenko, šef ruske agencije za zaštitu potrošača (Rospotrebnadzor), kaže da se epidemija širi

"Evropske zdravstvene vlasti nisu u stanju da reše ovaj problem. One se bespomoćne i nedostaju im neophodni mehanizmi za istraživanje epidemije. Ovde nije reč o uskospecijalističkom nadmudrivanju. U pitanju je život i zdravlje ljudi, zatim privreda", kaže on.

Istovremeno, Evropska komisija će zatražiti od Rusije objašnjenje zbog odluke, ističući da je "nesrazmerna", kazao je Frederik Vensan portparol Komisije zadužen za pitanja javnog zdravlja.

"Svake godine Rusija uveze proizvoda te vrste u vrednosti između tri i
četiri milijarde, a najviše se uvoze jabuke"
, dodao je on.

Nemačka je saopštila da je u toj zemlji od bakterije umrlo 17 ljudi,a Nemački nacionalni institut za prevenciju zaraznih bolesti "Robert Koh" saopštio je da je broj potvrđenih slučajeva zaraze povećan sa 373 na 470.

Svi imaju iste simptome hemolitičkog uremijskog sindroma (HUS), koji je praćen krvavom dijarejom i otežanim radom, a u najtežim slučajevima, i otkazivanjem rada bubrega.

Treća najveća zaraza ešerihijom

Novi slučajevi epidemije su zabeleženi u ostalom delu Evrope, naročito u Holandiji, pa sve do SAD. Svi oboleli su prelazili preko Nemačke.

Evropski komesar za zdravlje Džon Dali izjavio je juče da epidemija bakterije ešerihije koli 0104 u Nemačkoj ozbiljna, ali je odbacio tvrdnje da je neophodno zabraniti prodaju krastavaca i putovanja u Hamburg, koji je žarište epidemije.

"Prema poslednjim informacijama, izgleda da epidemija jenjava. Poslednjih dana je manje hospitalizovanih nego ranije", kaže Dali.

On je rekao da su potrebne dodatne analize kako bi se utvrdio uzrok epidemije.

"Početna sumnja nemačkih vlasti da su krastavci uvezeni iz Španije uzrok zaraze, nije potvrđena testovima. Uprkos tome što su pregledani krastavci bili pozitivni na testu, nije potvrđeno prisustvo serotipa odgovornog za epidemiju koja je pogodila ljude. Nastavlja se intezivan rad u cilju utvrđivanja izvora zaraze", naglašava Dali.

Bakterija ešerihija koli (EHEC), bez datuma
Evropska komisija je u sredu ukinula upozorenje na španske krastavice za koje se sumnjalo da su uzročnik epidemije, a što je izazvala paniku među potrošačima i haos na tržištu.

Na osnovu analiza urađenih u Španiji, ne postoji "ni najmanja indicija" o povezanosti španskih proizvoda sa ovom epidemijom, izjavio je premijer Hoze Luis Rodriges Sapatero.

On je najavio da će njegova zemlja zatražiti odštetu zbog štete koju je pretrpela španska poljoprivreda, od trenutka kada su španski krastavci "optuženi" za tešku zarazu.

Reč je o najsmrtonosnijoj i trećoj najvećoj zarazi ešerihije koli u novijoj istoriji.

Dvanaest lica je umrlo u epidemiji koja je izbila u Japanu 1996. kada se razbolelo 12.000 ljudi, dok je devetoro umrlo u epidemiji u Kanadi 2000 godine.
XS
SM
MD
LG