Dostupni linkovi

Spam, spin, bot – oruđa izborne kampanje


Kampanja za oktobarske parlamentarne izbore u Crnoj Gori donijela je nove i dosad neprimjenjivane metode političke borbe, koje se vode na polju interneta. Osim što građani Crne Gore više ne mogu otvoriti internet stranicu, a da im se prvo ne pojavi predizborna poruka, bilježi se velika aktivnost partijskih botova i vođenje prljave kampanje dekonstrukcijom zvaničnih promotivnih spotova.

Politička propaganda putem interneta i društvenih mreža dobila je svoj novi i moderniji oblik. Političke partije su uglavnom shvatile da puštanje poruka preko interneta daleko efikasnije i prodornije dolazi do ciljnih grupa, a uz to se lakše dobija povratna informacija do koga je sve poruka stigla.

Tokom aktuelne predizborne kampanje, političke partije se reklamiraju na svim online servisima, kao nezaobilaznom kanalu komunikacije.

Autor prvog blog servisa u regionu Duško Mihailović ilustruje aktuelni proboj kampanje u svaki računar ili mobilni telefon riječima:

"Možda to najbolje može da ilustruje anegdota, kada je jedan moj prijatelj, inače roditelj, dao svojoj kćerkici telefon da gleda 'Pepa prase'. Odjednom je umjesto Pepe čuo glas Nebojše Medojevića koji kaže – 'Crna Gora je bolesna'. Neko se tome smije, a nekome smeta. Ali poenta je, da je to legitiman način oglašavanja. S obzirom da su društvene mreže kao, Youtube, Google servis, mreže koje se najviše koriste u Crnoj Gori, prirodno je da su se političke stranke okrenule tom vidu oglašavanja."

Sredstva koja su partije odvojile za promociju na internetu su ogromna, potvrđuje urednik internet portala dnevnog lista "Vijesti" Srdan Kosović. On kaže da se u Crnoj Gori po prvi put bilježe spotovi koji su prilagođeni internet zajednici, kao i veliki broj banera političkih partija.

Društvene mreže
Društvene mreže


Kada je riječ o prikrivenoj i negativnoj kampanji uočava se takođe novina, a to je demontaža zvaničnih spotova političkih partija iz koje proizilazi parodija na iznesene zvanične poruke.

"Apsolutna novina jeste, prikrivena kampanja koja se vodi na društvenim mrežama, odnosno kampanja koja se vodi sa nezvaničnih adresa. Taj vid negativne, prljave kampanje vodi se sa nezvaničnih stranica na Facebooku i ne mogu se povezati sa konkretnim političkim partijama, osim na nivou političkih poruka i mete njihovih 'proizvoda'. Imamo nove forme u vidu internet stripova koji su jako popularni posljednjih godina. A meni je najzanimljivija dekonstrukcija političkih oponenata, gdje se formama video montaže pokušava prikazati šta u suštini znače te poruke koje šalje neka od partija, ali iz ugla druge partije", ističe Kosović.

Duško Mihailović podsjeća na period referenduma od nezavisnosti 2006. kada je uočena internet kampanja, ali koja je tada dolazila od pristalica i neorganizovano. Danas je drugačije kaže Mihailović.

"Prvi put je 2006. vođena neka vrsta online kampanje, međutim, to tada nije bilo koordinirano iz političkih centara, nego su pristalice jednog i drugog bloka djelovale preko tada dostupnih servisa koji nisu bili razvijeni kao danas. Danas je internet potpuno drugačiji u odnosu na neko to vrijeme prije deset godina. Na primjer, imate samo na Facebooku oko 350.000 korisnika. Tako da je kao kanal komunikacije izvrstan, a sa druge strane u marketinškom smislu je najjeftiniji i najefikasniji vid oglašavanja, i što je možda najvažnije, vrlo mjerljiv", kaže Duško Mihailović.

Partijski botovi su prisutni nekoliko godina u Crnoj Gori, međutim njihovi napadi su se pojačali kako je započela i izborna kampanja. Njihove poruke su usmjerene na neodlučne birače, kaže Srdan Kosović koji navodi načine borbe na portalu "Vijesti" protiv botova:

"Jednostavno smo pooštrili neke kriterijume što se tiče zabrane komentarisanja. Lakše donosimo odluku da se nekome zabrani komentarisanje ukoliko vidimo da se radi o politički motivisanom spamu."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG