Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Parlamentarci Srbije i Hrvatske: Uzlazni trend susedskih odnosa će trajati


Neven Mimica i Laslo Varga, predsednici Odbora za evropske integracije Hrvatske i Srbije, 14. jun 2010. Fotografije uz tekst: Saša Čolić
Prvi put posle dužeg perioda Beograd su posetili hrvatski parlamentarci. Domaćini očekuju pre svega prenošenje iskustava u donošenju “evropskih zakona”, a i jedni i drugi ističu da se otvorena pitanja između zemalja mogu bolje rešavati ako se parlamenti saglase da ih treba rešavati.

Video: Prvi susret Tadića i Josipovića u Srbiji, april 2010. godine

x
Prvi susret Tadića i Josipovića u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00
U nameri da razmenjuju iskustva ali i da podstiču izvršnu vlast u stvaranju bolje atmosfere u međususedskim odnosima hrvatski i srpski parlamentarci krenuli su stopama čelnih ljudi svojih država i započeli dijalog. Domaćini najviše očekuju pomoć u približavaju EU.

“Moje prvo pitanje je molba da nam iznesu iskustva šta je povećalo njihovu efikasnost u donošenju akata, dakle ono što se odnosi na rad srpskog parlamenta a što je hrvatski Sabor već prošao”,
objasnila je za RSE predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović.

Procenjuje se da će disketa sa hrvatskim prevodom, koju je prošle nedelje hrvatska premijerka uručila srpskom kolegi, skratiti vreme Beogradu ali i sredstva za prevođenje evropskog zakonodavstva. Osim toga u Beogradu se nadaju da će moći da uče na greškama Hrvatske koja je više odmakla u evropskim integracijama.

Slavica Đukić Dejanović kaže da će Beogradu biti posebno dragocena iskustva gde su kolege iz Hrvatske eventualno pogrešile da ne bi napravili istu grešku.

Faza obnove poverenja

Sa susreta parlamentaraca: Neven Mimica i Dragoljub Mićunović
I pored pojedinih otvorenih pitanja nakon nekoliko susreta predsednika država Ive Josipovića i Borisa Tadića prekinute su tenzije i obe strane su se okrenule dijalogu. To podvlači i Neven Mimica, predsednik Odbora za evropske integracije i predsednik Grupe hrvatsko-srpskog prijateljstva:

“Ušli smo u fazu obnove poverenja, u poslednjih nekoliko meseci svedoci smo toliko susreta predsednika država, premijera, ministara raznih resora, toliko susreta koliko ih sigurno nije bilo u poslednjih nekoliko godina, a to je upravo ono što mi u Saboru držimo izuzetno važnim, što su se napokon naše komunikacije usmerile u redovne kanale razgovora o svemu što je još ostalo otvoreno”.


Bez dobrih susedskih odnosa nije lako biti manjina ni u jednoj državi, kaže nam Milorad Pupovac, poslanik Samostalne demokratske srpske stranke u hrvatskom Saboru, podsećajući da između Hrvatske i Srbije postoji niz otvorenih pitanja:

“Kao što je pitanje povratka izbeglica, kao što je pitanje regulisanja našeg statusa kao manjine i unapređenje tog položaja, i kao što je čitav niz pitanja koja su ostala iza rata, poput tužbi za genocid”.
Unaprediće se položaj srpske zajednice u ustavno - pravnom smislu i to unapređenje će imati odjeka na odnose Srbije i Hrvatske.

Unapređenju srpsko – hrvatskih odnosa doprineće i ustavne promene u Hrvatskoj o kojima bi Sabor trebalo da se izjasni ove nedelje, kaže Pupovac:

“Unaprediće se položaj srpske zajednice u ustavno - pravnom smislu i to unapređenje će imati odjeka na odnose Srbije i Hrvatske. Unaprediće se položaj Srba u izbornom zakonodavstvu, tako da će pored tri zagarantovana mesta u Saboru biti moguće da se dobije i više od toga, i ono što je jednako važno jeste da će biti ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina priznate naše ključne institucije manjinske samouprave, a to su Srpsko narodno veće za celu državu, i zajedničko veće opština za Istočnu Slavoniju, Baranju i Zapadni Srem”.


Hrvatski i srpski parlamentarci uvereni su i da će se uzlazni trend u dobrim susedskim odnosima nastaviti podsećajući da se više pozitivnih stvari dogodilo od februara meseca.

*****
Pročitajte i ovo:
Prva poseta Ive Josipovića Srbiji

Josipović i Tadić: Sporove moguće rešavati dogovorima

Međusobne tužbe moguće riješiti vansudskom nagodbom
Odustajanjem od tužbi ne odustaje se od kažnjavanja zločinaca
Vlada nije razmatrala povlačenje tužbe protiv Srbije
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG