Dostupni linkovi

Parlament BiH smijenio zamjenika ministra civilnih poslova BiH Sinišu Ilića


Zastupnički dom Parlamentamentarne skupštine BiH (arhivska fotografija)

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) u Sarajevu 11. siječnja prihvaćena je inicijativa zastupnika za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića.

Inicijativa je podnesena zbog nezakonitog organiziranja igara na sreću.
To su zatražili poslanici Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP), Socijaldemokratske partije (SDP), Demokratske fronte (DF), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) i Nezavisnog bloka (NB).

Ilić je kadar stranke Ujedinjena Srpska, Nenada Stevandića.

U ime predlagatelja ove inicijative, Dragan Mektić, zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) kazao je kako su inspektori Uprave za igre na sreću Republike Srpske (RS) otkrili kako se Ilić više od dvije godine bavio ilegalnim priređivanjem igara na sreću, za što je stekao imovinsku korist.

Ilegalno priređivanje igara na sreću je ustanovljeno na terminalu za elektronske igre u automat klubu “Bet in” u Zvorniku, a terete se “Bingo trade” Šamac.

U registru privrednih subjekata, kao vlasnik “Bingo trade” iz Šamca naveden je upravo Siniša Ilić, aktuelni zamjenik ministra civilnih poslova.

„Imamo informacije da je Ilić u jednom dužem vremenskom periodu, protivzakonito, priređivao, organizovao ilegalne igre na sreću, čime je stekao imovinsku korist. Samo na ovih nekoliko primjera, vidljivo je da je činio određene inkriminisane radnje, što se ne smije spojiti sa osobom koja se nalazi na poziciji zamjenika ministra civilnih poslova“, kazao je Mektić.

Nenad Stevandić, zastupnik Ujedinjene Srpske naveo je kako je Ilić počinio sedam prekršaja, od kojih su dva završena kaznama, a pet oslobađajućim presudama.

„Bingo trade je preduzeće koje je trpilo najviše pokušaja reketa u BiH. Niti su se dali, niti su se slomili. Upošljavaju preko 300 radnika i prošle godine su u budžet BiH uplatili 700.000 KM (350.000 eura)“, naveo je Stevandić.

Branislav Borenović, zastupnik Partije demokratskog progresa (PDP) kazao je kako se ne smije dozvoliti da u Vijeću ministara BiH sjede ljudi koji se, po službenim navodima institucija Republike Srpske, bave ilegalnim kladioničarskim poslovima.

„Ako to opravdavamo, mi smo dva svijeta. Svaki put se škokiram kada vidim da se pokušava odbraniti neodbranivo“, istakao je Borenović.

Smjena Ilića je prošla u Zastupničkom domu, no smjenu bi mogao blokirati Dom naroda, gdje bi protiv glasalo osam izaslanika (četiri iz HDZ-a i četiri iz SNSD-a).

Na istoj sjednici u ponedjeljak nije izglasano nepovjerenje cjelokupnom aktualnom sazivu Vijeća ministara BiH (VM BiH).

XS
SM
MD
LG