Dostupni linkovi

Parlament BiH podijeljen: Osuda napada, ali ne i izvinjenje Vučiću


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH

Čekajući zvaničan izvještaj nadležnih institucija BiH o tome ko je napao premijera Srbije tokom komemoracije u Potočarima, 11.jula, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH raspravljao je o tome. Naime, u dokumentu koji je predložila SDS-ova poslanica Aleksandra Pandurević navodi se kako Predstavnički dom oštro osuđuje napad na premijera Aleksandra Vučića, te mu se zbog toga izvinjava. Poslanici iz bošnjačkog naroda rekli su kako neće ovo podržati, te da se nemaju namjeru izvinjavati Vučiću.

Najoštrije osuditi napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića potez je oko kojeg su svi poslanici Predstavničkog doma državnog parlamenta saglasni.

Međutim ono što je izazvalo polemiku, odnosi se na drugi dio dokumenta, gdje se navodi kako se Predstavnički dom izvinjava Vučiću zbog dešavanja u Potočarima 11 jula.

“Šta znače ta izvinjenja zakonodavnog organa BiH, jednostrana, a s druge strane, imamo stavove kakve imamo. Da li je došlo izvinjenje i priznanje genocida u Srebrenici – nije. Sve poslanike u Predstavničkom domu pozivam da odbijemo ovakve zaključke i da vratimo dostojanstvo i dignitet i državi BiH i svim žrtvama u ovoj državi”, kaže poslanik Socijaldemokratske partije Denis Bećirović:

Bećirović je rekao kako je SDS ovim dokumentom želio nastaviti zaoštravati odnose među narodima u BiH. Na to mu je poslanica ove stranke, Aleksandra Pandurević, koja je i predložila ovaj dokument odgovorila:

Aleksandra Pandurević, foto Midhat Poturović
Aleksandra Pandurević, foto Midhat Poturović

“Ako je neko čitavo ovo vrijeme i poslijednjih nekoliko mjeseci pokušavao smiriti tenzije, to je bila Srpska demokratska stranka. Kao legalista, želim uvaženom kolegi Bećiroviću samo jednu stvar da kažem – ne trebate Vi, kolega Bećiroviću braniti državu BiH ni od nas iz SDS-a, niti od Republike Srpske. Državu BiH treba braniti od takvih poput vas, jer niko je ne ruši kao Vi”, poručila je Pandurević.

Napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića još uvijek nije dobio sudski epilog. Državne, entitetske, ali i ostale sigurnosne agencije još uvijek nemaju zvaničnu informaciju o dešavanjima 11 jula u Potočarima. Ali to bh političarima ne smeta. Ne trebaju njima zvanični podaci, jer ih oni ionako osporavaju, ovisno kojem od tri tabora pripadaju. Tako se i jedan gest uljudnosti, dobronamjernosti pretvorio u kopanje po ratnim prošlostima pojedinaca.

Nek se izvini Zvizdić

Poslanik Bosanskohercegovačke patriotske stranke Zaim Backović podsjetio kolege na dešavanja tokom rata:

“Na današnji dan 1993.godine, na ovaj grad, gdje mi sjedimo, palo je 3.600 granata. Pogledajte kada je bio snimak gospodina Vučića iznad Sarajeva. Nisam doživio da se neko za to izvinio”, kaže Backović.

A potom mu je uzvratio kolega iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata Staša Košarac:

“Mogli bismo gospodine Backoviću i da pričamo o tome gdje ste Vi bili, kao što Vi pričate gdje je bio Aleksandar Vučić. Ja nemam ambiciju da branim Vučića niti imam ambiciju da vama presuđujem”, prokomentarisao je Košarac.

Staša Košarac, foto: Midhat Poturović
Staša Košarac, foto: Midhat Poturović

Košarac smatra kako je izvinjenje najmanje što ovo tijelo može uputiti premijeru Vučiću.

“Treba da budemo svjesni činjenice da je premijer susjedne države, koja je garant Dejtonskom sporazumu, imao namjeru da se pokloni žrtvama, imao je dobru komunikaciju sa majkama i šta je dobio? Šta i kakvu poruku šalje BiH ovakvim događajima kao što je bio ovaj 11.jula? Ko će doći ponovo? Ko je slijedeći? To govori o porazu BiH”, smatra Košarac.

Ni poslanici SDA neće podržati ovakav dokument.

“Aktivnosti koje su prethodile tom danu, obilježavanju 20.godina genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, su podizale tenzije, u prvom redu između Bošnjaka i Srba u BiH, što nije dobro. Nažalost, premijer Vučić je imao značajnu ulogu u svemu tome. Nije trebalo da se na takav način ophodimo, mi građani BiH, prema premijeru susjedne države i na tome bi trebalo da se završava. Ako neko treba da se izvinjava onda je to predsjedavajući Vijeća ministara BiH”, objašnjava poslanik Šemsudin Mehmedović.

Situaciju je pokušao smiriti dopredsjedavajući Predstavničkog doma, te predsjednik SDS-a Mladen Bosić. On je podsjetio kolege na razloge zbog kojih je stranka kojom predsjedava predložila ovakav dokument Predstavničkom domu.

“Apelujem na vas da ne koristite ovu dobru namjeru da se na neki način pokaže spremnost da sarađujemo i da smirujemo situaciju u regionu, da prestanete zaoštravati i sijati mržnju”, poručuje Bosić.

Podsjećamo, Dom naroda državnog parlamenta već je usvojio sličan dokument. Učinilo je to i Vijeće ministra BiH.

XS
SM
MD
LG