Dostupni linkovi

Vijeće ministara BiH 'preživjelo' glasanje o povjerenju


Sjednica Parlamenta BiH

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) u Sarajevu u ponedjeljak 11. siječnja nije izglasano nepovjerenje aktualnom sazivu Vijeća ministara BiH (VM BiH).

Zahtjev su podnijeli zastupnici Naše stranke, Socijaldemokratske partije (SDP) i Nezavisnog bloka (NB), naglašavajući kako se radi o najneproduktivnijom sazivu.

U obrazloženju su naveli da, po broju predloženih zakona i održanih sjednica, ovaj saziv Vijeća ministara BiH ima najlošiju ocjenu u regiji, a podsjećaju i da gotovo ništa nije urađeno na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji (EU).

Ocijenili su kako je broj zakona koji je ovaj saziv VM uputio u parlamentarnu proceduru mizeran, da se izbjegavalo donošenje ključnih reformskih dokumenata, zbog čega je BiH na meti stalnih kritika iz Brisela.

Aida Baručija, zastupnica Nezavisnog bloka (NB) kazala je da je zahtjev za smjenu aktualnog saziva nužna politička i moralna reakcija, budući da je cjelokupna javnost BiH svjedočila o njihovom neradu.

„Taj nerad se ogleda u višemjesečnom neodržavanju sjednica, krajnjoj tromosti pri obavljanju poslova u okviru njihove nadležnosti, niza afera koji se odnosi na izabrane dužnosnike VM BiH. Tu je i kašnjenje u nabavki vakcina“, kazala je Baručija.

Branislav Borenović, zastupnik PDP (Partija demokratskog progresa) kazao je kako je strategija ovog saziva Vijeća ministara da četiri godine mandata prođu u blokadama.

„Ništa niste uradili. Ne predlažete zakone kako bi to trebalo funkcionisati u parlamentarnim demokratijama. Kod vas neće biti napretka ni sada, ni u budućnosti. Sami ste sebe izabrali u koaliciju i nosite punu odgovornosti“, kazao je Borenović tokom sjednice.

Adil Osmanović, zastupnik Stranke demokratke akcije (SDA) i bivši ministar civilnih poslova BiH također je uputio kritike na rad aktualnog saziva VM BiH, ali je postavio i pitanje što je alternativa?

„Mi kritikujemo predsjedavajućeg VM BiH gospodina Tegletiju, koji treba držati takt i ton cijelog saziva. Ukoliko smijenimo ovaj saziv, tko će onda činiti novu parlamentarnu većinu“, naglasio je Osmanović.

Na to mu je replicirao Dragan Mektić, zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) ističući kako odavno nije čuo tolike kritike prema aktualnom sazivu VM BiH, a „ ranije ste najavili kako nećete glasati za njegovu smjenu“, rekao je Mektić.

Zoran Tegeltija, predsjedatelj Vijeća ministara BiH osvrnuo se na kritike koje su upućene na račun ovog tijela.

„Ne želim govoriti o svemu onome što je aktualni saziv Vijeća ministara uradio kako bi oduzimao vrijeme. Moram reći u BiH nije nijedna stvar zaustavljena ili nerealizirana zbog toga što to nije uradilo Vijeće ministara. Blokade su bile na drugim mjestima“, kazao je Tegeltija.

Dodao je kako je ponosan na sve što je Vijeće ministara BiH uradilo na polju krize izazvane pandemijom COVID-19.

„Učinili smo sve da u zdravstvenim ustanovama u BiH ima dovoljno lijekova, opreme, a jedna smo od rijetkih zemalja čiji su se građani od virusa korone liječili u bolnicama, a ne u kasarnama i improviziranim prostorima za liječnje“, dodao je Tegeltija.

Stranka demokratske akcije (SDA) je, podsjećamo, uoči početka sjednice najavila kako neće podržati smjenu Vijeća ministara jer je u pitanju populistička inicijativa koja nema za cilj da riješi probleme u državi, već da ih produbi i dovede do potpune blokade države, priopćeno je iz ove stranke.

Da je smjena prošla u Zastupničkom domu, uslijedila bi blokada u Domu naroda, gdje bi protiv izvjesno glasalo osam izaslanika (četiri iz HDZ-a i četiri iz SNSD-a) od ukupno 15.

Okosnicu vlasti na državnoj razini čine Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) s njihovim koalicionim partnerima.

Aktualni saziv Vijeća ministara BiH 23. prosinaca navršio je prvu godinu mandata, a u toj godini taj saziv održao je 22 redovne i 37 vanrednih sjednica.

Istovremeno, uputili su u parlamentarnu proceduru 12 zakona, od kojih su samo četiri usvojena u oba doma Parlamenta BiH (Predstavnički i Dom naroda BiH).

XS
SM
MD
LG