Dostupni linkovi

Inicijativa za smjenu Vijeća ministara BiH pred poslanicima


Predstavnički dom Parlamentrane skupštine BiH, Sarajevo
Predstavnički dom Parlamentrane skupštine BiH, Sarajevo

Predstavnički dom Parlamentrane skupštine Bosne i Hercgovine (BiH), kao prvu tačku dnevnog reda, koji je objavljen na zvaničnoj stranici parlamenta, u ponedjeljak 11. januara, razmatraće inicijativu opozicionih poslanika u tom parlamentarnom domu, za glasanje o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH.

U inicijativi, koju potpisuju poslanici Socijaldemokratske parije (SDP), Naše stranke (NS) i Nezavisnog bloka (NB) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, se navodi, da je sadašni saziv Vijeća ministara najneproduktivniji do sada.

U obrazloženju su naveli da, po broju predloženih zakona i održanih sjednica, ovaj saziv Vijeća ministara BiH ima najlošiju ocjenu u regionu, a podsjećaju i da gotovo ništa nije urađeno na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

“Ovim tempom BiH će trebati još najmanje deset godina da Evropska unija (EU) odobri kandidatski status. Vijeće ministara pod predsjedavanjem Zorana Tegeltije (Savez nezavisnih socijaldemokrata) se u javnosti ocjenjuje kao najgori i najneefikasniji saziv ove institucije od njenog uspostavljanja”, navode opozicioni poslanici.

Ocjenjuju da je broj zakona koji je ovaj saziv Vijeća ministara BiH uputio u parlamentarnu proceduru mizeran, da se izbjegava donošenje ključnih reformskih dokumenata, zbog čega je BiH na meti stalnih kritika iz Brisela.
Vlasti na državnom nivou u BiH čine Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) s koalicionim partnerima.

Dnevnim redom sjednice predviđeno je i razmatranje zahtjeva poslanika za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića zbog, kako navode, nezakonitog organizovanja igara na sreću. To je prijedlog poslanika Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP), SDP-a, Demokratske fronte (DF), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) i NB-a.

Na dnevnom redu je i Informacija Centralne izborne komisije BiH o pokušajima izbornih prevara putem glasanja poštom izvan BiH, te preduzetim mjerama i planom daljnjih mjera za sprečavanje izbornih prevara, kao i Informacija o stanju u oblasti migracija.

Poslanici bi se trebali izjasniti i o nekoliko poslaničkih inicijativa od kojih se neke odnose na usvajanja teksta himne BiH, imenovanje Privremene komisije za izradu zakona o državnoj imovini, a jednom od njih bit će upućen zahtjev prema Ministarstvu civilnih poslova da započne direktne pregovore o nabavci vakcina protiv Covid-19.

Poslanici će, kako je predviđeno dnevnim redom, razmatrati i prijedlog o izmjenama Izbornog zakona BiH, kojim se predlaže uvođenje instituta "mirovanja parlamentarnog mandata" koje podrazumijeva pravo zastupnika da, pod određenim okolnostima stavi mandat u mirovanje i da ga do njegovog isteka ponovo aktivira.

XS
SM
MD
LG