Dostupni linkovi

Pariz osudio iransko lansiranje satelita


Iranski satelit spreman za lansiranje, 9. februar 2020.
Iranski satelit spreman za lansiranje, 9. februar 2020.

Francuska je osudila danas iransko lansiranje satelita za koje se koristi balistička tehnologija slična onoj koja se koristi za nošenje nuklearnog oružja i pozvala Teheran da poštuje svoje međunarodne "obaveze".

"Francuska osuđuje to lansiranje koje se oslanja na tehnologije za balističke rakete, posebno za interkontinentalne rakete", rekla je portparolka francuskog Ministarstva spoljnih poslova Anjes Fon Der Mil u obraćanju medijima elektronskim putem.

Iran je juče neuspešno pokušao da pošalje u orbitu novi satelit za naučno posmatranje u okviru svemirskog programa koji je naglašen kao "mirnodopski". Prema navodima iranskog ministarstva telekomunikacija raketa Simorg je uspešno izbacila satelit Zafar u svemir ali nije dostigla potrebnu brzinu da bi satelit bio postavljen u željenu orbitu.

Portparolka francuskog Ministarstva spojnih poslova je takodje ukazala da je Iran predstavio novu balističku raketu, koja ima domet veći od 500 kilometara.

"Na osnovu obaveza koje proizilaze iz rezolucije 2231 Sveta bezbednosti UN Iran ne može da sprovodi te aktivnosti, vezane za balističke rakete koje mogu da nose nuklearno oružje", rekla je ona.

Ta rezolucija UN poziva Iran da ne sprovodi bilo kakvu aktivnost vezanu za balističke rakete napravljene da mogu da nose nuklearni teret.

XS
SM
MD
LG