Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Javno "etiketiranje" pristalica Parade ponosa


Arhivska fotografija
Desničarske organizacije pokušavaju da zaplaše predstavnike gej organizacija kako bi odustali od organizovanja Parade ponosa. Imena dosadašnjih potpisnika peticije objavio je jedan od najradikalnijih ultranacionalističkih sajtova, ali to potpisnike, kažu, ne plaši. Predstavnici vlasti ističu da će se država energično obračunati sa takvim pretnjama, a Republičko javno tužilaštvo, iako je to najavilo, još uvek nije reagovalo.

Republičko javno tužilaštvo najavilo je da će se u četvrtak oglasiti povodom pretnji organizatorima Parade ponosa. Ipak, to se nije dogodilo.

“Saopštenje ćemo izdati, ali ne danas“, kratko je za program RSE izjavio šef kabineta Republičkog tužioca Vlada Đorđević.

Naime, na sajtu jednog od ultradesničarskih i rasističkih organizacija Stormfront, objavljen je spisak svih dosadašnjih potpisnika peticije za održavanje Parade ponosa.
Na sajtu sa kog se organizatorima Parade ponosa preti, stoje i imena javnih ličnosti koja su podržala ovu, ali i Paradu ponosa koja je trebala da se održi prošle godine.


U komentarima na tom sajtu, pomenuti spisak označen je kao lista osuđenika na smrt, a potpisnicima se preti da će završiti kao Jevreji.

Članovi foruma, osim što pozivaju na linč potpisnika peticije, svakodnevno obnavljaju listu onih koji su ostavili svoje podatke na onlajn peticiji.

Objavljeno je oko 600 imena, a predstavnici Gej-strejt alijanse kažu da je ovakav potez protivnika parade bio očekivan i da policija i tužilaštvo moraju hitno reagovati.

Lazar Pavlović iz ove organizacije za RSE kaže da su imena potpisnika svima dostupna i da svaki potpisnik zna da jedino broj telefona i e-mail adresa neće biti javno publikovani što jasno govori, kako kaže, da se potpisnici nisu plašili pretnji.

“To su neke stare oprobane metode zastrašivanja tako da za nas to nije ništa novo, ali ono što je novo jeste to, da ljudi koji su potpisivali peticiju su znali da će imena biti javna i vrlo su svesno dali svoju podršku održavanju Parade ponosa. Nikakva zastrašivanja neće proći i ovo može samo da podstakne ostale da nam daju još više podrške. Mi pozivamo, policiju, sud i tužilaštvo da reaguju pravovremeno i da na taj način pošalju poruku i onima koji prete,ali i svim građanima Srbije”, ističe Pavlović.

Grupa ekstremista


Za razliku od tužilaštva čija se reakcija još uvek čeka, članovi skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost bili su daleko efiksniji. Nakon sastanka sa predstavnicima gej udruženja Odbor je jasno podržao organizovanje Parade ponosa.

Meho Omerović, član ovog odbora, kaže za RSE da država ima obavezu da spreči svako nasilje ekstremista.

“Ne sme niko u ovoj državi nikome da preti, a pogotovu ne smeju te pretnje da se ispostave kao tačne u slučaju da bi neko mogao biti jači od države. Dakle, država Srbija mora da pokaže da je jača od svih nasilnika i od svih ekstremista i ja već sada očekujem
Objavljeno je oko 600 imena, a predstavnici Gej-strejt alijanse kažu da je ovakav potez protivnika parade bio očekivan i da policija i tužilaštvo moraju hitno reagovati
brzu reakciju nadležnih organa povodom ovih pretnji. Mi moramo biti svesni da smo različiti i moramo da poštujemo tuđu različitost jer jedino tako ćemo moći da poštujemo sami sebe i sve ono u šta se zaklinjemo, a to jesu evropeke vrednosti i put ka Evropskoj uniji“, naglašava Omerović.

Na sajtu sa kog se organizatorima Parade ponosa preti, stoje i imena javnih ličnosti koja su podržala ovu, ali i Paradu ponosa koja je trebala da se održi prošle godine.

Jedna od njih je i slikarka Biljana Cincarević koja za RSE kaže da se, uprkos pretnjama, ne plaši za svoju sigurnost.

„To je jedna grupica ekstremista koja pokušava svoje ideje i svoj koncept života i budućnosti naše zemlje da prebaci na sve nas, ali, naravno, neće uspeti zato što mi neumitno ulazimo u Evropu, idemo napred i više se ne vraćamo tim nekim nazadnim idejama i stavovima koje oni i dalje propagiraju. Mislim da ovoga puta država radi pravu stvar i da će biti tu da zaštiti sve učesnike Parade ponosa. Ako neko želi da bude slobodan onda on svojom slobodom ne sme da ugrožava druge i to Ustav mora da nam garantuje“, zaključuje Cincarević.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG