Dostupni linkovi

Papu u Brazilu dočekale desetine hiljada vernika i velike demonstracije


Tokom prve zvanične inostrane posjete od kada je preuzeo pontifikat papu Franja su u Brazilu dočekale desetine hiljada razdraganih katolika ali i masovne demonstracije nezadovoljnih pa je policija upotrijebila vodene topove i suzavac da ih rastjera.

Papa Franjo je po dolaksu u Rio de Janeiru obišao cenatr grada u otvorenom papamobilu što je značajno otežalo posao na njegovom obezbjeđnju, a pozdravile su ga desetine hiljade okupljenih vjernika. Duž trase je zaustavljan na nekoliko mjesta kako bi djeca mogla primiti njegov blagoslov.

Nakon obilaska grada, papu je u palati vlade primila brazilska predsjednica Dilma Rousseff koja mu je i službeno poželjela dobrodošlicu na svečanosti:

“Imamo pred nama vjerskog vođu osjetljivog za težnje mladih ljudi, za naš narod, za socijalnu pravdu, šanse za sve kao i građansko dostojanstvo.”

No, papu Franja, su osim razdraganih vjernika dočekali i razgnijevljeni demonstranti, koji su svoje socijalno nezadovoljstvo situacijom u zemlji počeli da pokazuju ulicama Brazila još prošlog mjeseca. Njih je policija morala da rastjeruje vodenim topovima i suzavcem, a najmanje jedan demonstrant je uhapšen, dok je jedan fotograf krvave glave ležao na zemlji, tek nekoliko trenutaka nakon obraćanja poglavara Rimokatoličke crkve javnosti u palati guvernera Rio de Žaneira.

Predsjednica Brazila Rousseffova je iskoristila susret sa papom i osvrnula se na protivladine proteste koji su započeli prošlog mjeseca poručujući da kako prepoznaje izazove s kojima se susrijeće Brazil, sa kojima se kaže mogu suočiti:

“Borimo se protiv zajedničkog neprijatelja, nejednakosti u svim oblicima. Taj nas zajednički interes vodi ka dijalogu između brazilske države i svih religija, dijalog obilježen poštovanjem za slobodu vjerovanja i ispovjedanja te suživota kroz različitosti."


Papa je naročito zabrinut na koji način kriza u svijetu pogađa mlade ljude:

„Istina je da se u svjetskoj krizi na vodi računa o maldim ljudima.Čitao sam prošlo sedmice o veoma visokom procentu mladih ljudi koji su bez posla. Mi rizikujemo da imamo čitavu jednu generaciju koja neće imati posao“, upozorio je papa Franjo.

Brazilci, naročito mladi obrazovi studenti, zamjeraju svojoj vladi, kako kažu, endemsku korupciju te loše nivo javnih usluga, prije svega pristupa obrazovanju, liječenju i dr.

A papa Franjo u ponedjeljak je doputovao u sedmodnevnu posjetu Brazilu povodom Svjetskog dana mladih, što je njegova prva posjeta van Vatikana i Italije otkad je postao poglavar katoličke crkve. Mediji su zabilježili da je papa na put otišo samo noseći svoje stvari.

Papa je u svom obraćanju crkvenim vođama reako da bi, ako žele doprijeti do Brazilaca, trebali proći kroz njihova velika srca.

“Nemam ni srebro, ni zlato, ali sam sa sobom ponio nešto najdragocjenije - Isusa Krista", kazao je okupljenim pristalicama.

Na Svjetskom danu mladih u Rio de Žaneiru očekuje se gotovo milion i po mladih hodočasnika iz 170 država. Više od 30.000 policajaca i vojnika mobilizirat će se za ovaj događaj koji vlasti opisuju kao "najveću sigurnosnu operaciju u istoriji Rija".

BBC je objavio da je vojska pronašla eksploziv ručne izrade na putu između Sao Paola i Ria, kako su rekli, niske razorne moći.
  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

XS
SM
MD
LG