Dostupni linkovi

Kazahtanski biskup pozvao papu da izbegava 'supermarket religija'


Papa Franjo u poseti Kazahstanu
Papa Franjo u poseti Kazahstanu

Papa Franja upozorio je u četvrtak, 15. septembra, kazahstanske biskupe da ne podstiču nostalgiju za prošlošću, jer je jedan od njegovih tradicionalinih kritičara upravo to učinio sugerišući da bi Franjino učešće na međuverskoj konferenciji moglo da implicira papsko odobravanje "supermarketa religija".

Upozorenje biskupa Atenasija Šnajdera, pomoćnog biskupa Astane, bilo je možda i očekivano, s obzirom na to da je on jedan od Franjinih najglasnijih kritičara, koji redovno proziva ono što smatra da su njegove doktrinarne dvosmislenosti i previše progresivan u pogledu pitanja kao što je homoseksualnost i međuverski kontakti.

Papa je započeo svoj treći i poslednji dan u Kazahstanu susretom sa biskupima, sveštenicima i monahinjama u katedrali Gospe od Neprekidne pomoći u prestonici Nur-Sultanu.

Kasnije u četvrtak, on bi trebalo da se obrati međuverskom skupu koji je sponzorisala vlada i za koji se očekuje da će insistirati na tome da se religija nikada ne sme koristiti za opravdavanje rata – poziv upućen u trenutku kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

U Kazahstanu ima oko 125.000 u zemlji sa 19 miliona stanovnika, od kojih su 70 odsto muslimani, a 26 procenata pravoslavci. Franjo je u četvrtak pozvao svoje sveštenike i biskupe da ne budu fiksirani na kruta pravila i propise ili nostalgiju za prošlom tradicijom crkve.

"Vera se nije prenosila s generacije na generaciju kao skup ideja koje treba razumeti i slediti, kao fiksni i vanvremenski kod", rekao je Franjo. Zato što je crkva mala, potrebni su joj i ljudi druge vere, rekao je on.

"Da shvatimo, u duhu poniznosti, da samo zajedno u dijalogu i međusobnom prihvatanju možemo zaista postići nešto dobro za dobrobit svih. To je poseban zadatak crkve u ovoj zemlji: da ne bude grupa zaglavljena u istom starom načinu rada, ili povučena u svoju ljusku jer se oseća malom, već zajednica otvorena za Božju budućnost," rekao je poglavar Rimokatoličke crkve.

U publici je bio Šnajder, koji se pridružio drugim tradicionalističkim i konzervativnim kardinalima i biskupima u kritikovanju nekoliko Franjinih gestova i, kako kažu, njegovih doktrinarnih nejasnoća o pitanjima kao što su razvod i ponovni brak, homoseksualnost i međuverski odnosi.

Šnajder se pridružio američkom kardinalu Rejmondu Burku (Raymond Burke) u kritikovanju dokumenta iz 2019. godine koji je Franjo potpisao sa velikim imamom univerziteta al-Azhar u Kairu, u kojem se, između ostalog, kaže da su sve religije "po volji Boga".

Neki katolički kritičari kažu da bi ta ideja mogla da dovede do relativizma koji bi prihvatio da su sve religije podjednako validni putevi ka Bogu, imajući u vidu stav Vatikana da katolicizam pruža jedini pravi put ka spasenju.

Kazahstanski predsednik je na početku međuverske konferencije naveo takozvani dokument "Ljudsko bratstvo" kao primer "velikog istorijskog značaja".

Obraćajući se novinarima pre Franjine posete katedrali, Šnajder je svoju kritiku branio kao pun poštovanja, "bratski" savet Franji, iz ljubavi i pružajući „istinsku pomoć crkvi“.

"Ovo je normalno jer mi nismo zaposleni kod pape", rekao je on. "Mi smo braća. Moramo sa poštovanjem reći kada prepoznamo da je nešto opasno za celu crkvu. Ovo je pomoć," dodao je.

On je pozdravio Franjinu posetu Kazahstanu, koji je domaćin međuverske konferencije koja okuplja muslimanske, hrišćanske, jevrejske, budističke, taoističke i druge verske vođe da promovišu dijalog kao snagu za mir.

Ali, Šnajder je upozorio da bi Franjino učešće u tako velikom međunarodnom događaju moglo da dovede u pitanje ono što je rekao da je jedinstvena uloga Katoličke crkve u obezbeđivanju jedinog puta ka spasenju.

"Kongres kao takav ima dobar cilj da promoviše međusobno poštovanje i razumevanje u današnjem svetu. Ali to je skopčano sa opasnošću jer bi moglo da ostavi utisak ‘supermarketa religija’, a to nije tačno jer postoji samo jedna prava religija, a to je katolička crkva, koju je osnovao sam Bog", rekao je Šnajder.

On je pozvao Vatikan da preispita učešće u takvim međunarodnim događajima u budućnosti i da se umesto toga fokusira na izgradnju odnosa na lokalnom nivou.

Uprkos njegovim kritikama, Šnajder je imao značajnu ulogu u događaju održanom u četvrtak u prestoničkoj katedrali: pomogao je da se Franjina invalidska kolica gurnu niz prolaz katedrale na početku sastanka i predstavio niz dostojanstvenika koji su se posle ovog skupa sastali sa papom, služeći kao prevodilac, i oprostio se sa papa kada je krenuo njegov mali beli Fiat 500.

Izvor: AP i Reuters


XS
SM
MD
LG