Dostupni linkovi

Papa Franjo doputovao u Grčku


Papa Franjo na aerodromu u Atini, 4. decembar 2021.

Papa Franjo doputovao je u subotu, 4. decembra, u glavni grad Grčke, Atinu, u okviru obilaska mediteranskih zemalja tokom kojeg želi da ukaže na patnje migranata i izbjeglica.

Poslije dvodnevne posjete Kipru, papa je stigao u Grčku, jednu od glavnih ulaznih tačaka u Eevropsku uniju (EU) za azilante koji bježe od rata i siromaštva na Bliskom istoku i u Africi, podsjeća agencija Rojters.

Djeca u tradicionalnim grčkim nošnjama, kao i jedan dječak iz Afrike i djevojčica iz Filipina, pozdravli su poglavara Katoličke crkve kada je izašao iz aviona.

Papa Franjo će u nedelju, 5. decembra, drugi put obići ostrvo Lezbos i posjetiti centar za prihvatanje migranata koji je izgrađen nakon što je ozloglašeni kamp Morija izgorio u požaru prošle godine.

Tokom prethodne posjete 2016. godine, papa je lično obišao Moriju, prepunjeni kamp koji je bio poznat po veoma lošim uslovima za život. Azilanti su mu tada padali pred noge, plakali i molili za pomoć.

On je tada poveo nazad u Rim svojim avionom tri porodice iz Sirije, a sada je organizovao da 50 migranata bude prebačeno iz Kipra u Italiju nakon njegovog putovanja.

Papa Franjo je tokom posjete Kipru govorio o uslovima u Libiji i na drugim mjestima i rekao da ima odgovornost da govori istinu o patnji izbjeglica, koje, prema njegovim riječima, nekad drže u uslovima uporedivim sa nacističkim i sovjetskim logorima.

Vodeni topovi na granici Poljske sa Belorusijom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Grčke vlasti zabranile su proteste u centru Atine tokom trodnevne papine posjete. Zdravstveni radnici za danas su planirali održavanje protesta ispred parlamenta povodom uvođenja obvezne vakcinacije.

XS
SM
MD
LG