Dostupni linkovi

Papa Franjo u poruci sa Kipra osudio ‘ropstvo i mučenja’ koje trpe migranti


Papa Franjo u crkvi Svetog krsta u Nikoziji održao je misu za migrante na Kipru, 3. decembar 2021.

Papa Franjo je u petak, 3. decembra tokom posjete Kipru održao misu za migrante na kojoj je osudio "ropstvo i mučenja" kojima su izloženi migranti.

"To nas podsjeća na istoriju prošlog vijeka, na naciste, na Staljina i pitamo se kako se to moglo dogoditi", rekao je naglašavajući potrebu da "otvorimo oči".

Očekuje se da će papa Franjo povesti 50 migranata u Italiju – što je gest koji je potaknuo mnoge migrante da odu u crkvu Svetog krsta u Nikoziji gdje je održana misa, u nadi da će oni biti izabrani i tako započeti novi život.

Hrišćani sa Bliskog istoka, Afrike i Azije napunili su klupe crkve u Nikoziji koja se nalazi pored tampon zone kojom patroliraju snage Ujedinjenih nacija (UN) koja dijeli mediteransko ostrvo, ključno odredište za migrante.

Papa je pohvalio "san o čovječanstvu oslobođenom zidova podjela, oslobođenom neprijateljstva, gdje više nema stranaca, već samo sugrađana – sugrađana koji su različiti, a ponosni na tu raznolikost i individualnost, koji su Božiji dar".

Teška situacija u kojoj se nalaze migranti i pojam bratstva bile su ključne teme Franjine posjete koji u subotu, 4. decembra putuje u Grčku, uključujući i ostrvo Lezbos na kojem se nalaze migrantski kampovi.

Franjo, na svom 35. međunarodnom putovanju otkako je postao papa 2013., drugi je katolički papa koji je posjetio Kipar nakon što je to 2010. učinio Benedikta XVI.

Kipar je podijeljen od 1974. kada su turske snage izvršile invaziju i okupirale sjevernu trećinu ostrva kao odgovor na vojni udar koji je podržala grčka hunta na vlasti u to vrijeme.

Samo Ankara priznaje samoproglašenu Tursku Republiku Sjeverni Kipar, a napetosti tinjaju između dviju strana.

Jug koji većinski govori grčki jezik optužuje sjever da šalje migrante preko zelene linije i kaže da sada prima najveći broj onih koji prvi put traže azil od bilo koje zemlje članice Evropske unije (EU).

Ministarstvo unutrašnjih poslova u svom saopštenju optužilo je Tursku da slanjem migranata preko okupiranog sjevera "sistemski instrumentalizuje pitanje migracija protiv Kipra".

Papa Franjo se u četvrtak, 2. decembra požalio na "užasne rane" Kipra, istovremeno pozivajući na veće jedinstvo u Evropi, umjesto nacionalizma i "zidova straha", budući da se kontinent suočava s prilivom migranata.

"Neka ovo ostrvo, obilježeno bolnom podjelom, Božijom milošću postane mjesto bratstva", poručio je papa iz crkve u Nikoziji.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG