Dostupni linkovi

Papa kritikuje rusku 'okrutnost' u Ukrajini, ali kaže da je rat možda isprovociran


Papa Franjo

Papa Franja ponovo je kritikovao Rusiju zbog njenih akcija u Ukrajini, rekavši da su njene trupe bile brutalne, okrutne i svirepe, hvaleći "hrabre" Ukrajince koji se bore za opstanak, prenosi Rojters.

Ali u tekstu razgovora koji je prošlog meseca vodio sa urednicima jezuitskih medija objavljenom u utorak, 14. juna, poglavar Rimokatoličke crkve je takođe rekao da situacija nije crno-bela i da je rat "možda na neki način isprovociran".

Osuđujući "okrutnost ruskih trupa, ne smemo zaboraviti prave probleme ako želimo da se oni reše", rekao je papa, uključujući industriju naoružanja među faktore koji daju podsticaj za rat.

"Tačno je i da su Rusi mislili da će sve biti gotovo za nedelju dana. Ali su se pogrešili. Naišli su na hrabar narod, koji se bori da preživi i ima istoriju borbe", rekao je on u transkriptu razgovora, koji je objavio jezuitski časopis Civilta Cattolica.

"To je ono što nas pokreće: da vidimo takvo herojstvo. Zaista bih želeo da istaknem herojstvo ukrajinskog naroda. Pred očima je situacija svetskog rata, globalnih interesa, prodaje oružja i geopolitičkog prisvajanja, što ubija herojski narod," rekao je on.

Papa je dodao da se sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putino nekoliko meseci pre nego što je poslao svoje snage u Ukrajinu. Putin je, prema papinim rečima, izrazio zabrinutost da NATO "reži na vratima Rusije" na način koji bi mogao da dovede do rata.

Poglavar Rimokatoličke crkve je tada rekao. "Ne vidimo celu dramu koja se odvija iza ovog rata, koji je možda na neki način ili izazvana ili nije sprečena".

Retorički se pitajući da li ga je to učinilo "pro-Putinom", istakao je: "Ne, nisam. Bilo bi pojednostavljeno i pogrešno reći tako nešto".

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva 2specijalnom operacijom2 za razoružavanje Ukrajine i zaštitu od fašista. Papa Franjo je ranije kritikovao ove kvalifikacije Moskve. Ukrajina i Zapad ističu da su ruske optužbe o fašizmu u Ukrajini neosnovane i da je rat ničim izazvan akt agresije.

Poglavar Rimokatoličke crkve je takođe ukazao na rusku "monstruoznu" upotrebu čečenskih i sirijskih plaćenika u Ukrajini.

On je rekao da se nada da će se sresti sa patrijarhom Ruske pravoslavne crkve Kirilom na međureligijskom skupu u Kazahstanu u septembru. Trebalo je da se sastanu u Jerusalimu u junu, ali je taj susret otkazan zbog rata.

Kiril, koji je blizak Putinu, dao je punu podršku ratu u Ukrajini. Franjo je prošlog meseca rekao da Kiril ne bi trebalo da postane "Putinov saslužitelj (pomoćnik)", što je izazvalo protest Ruske pravoslavne crkve.

Franjo je rekao da je Kirilu tokom video razgovora u martu poručio: "Brate, mi nismo sveštenici države, mi smo pastiri naroda".

XS
SM
MD
LG