Dostupni linkovi

Papa Franja i ruski patrijarh Kiril razgovarali o situaciji u Ukrajini


Vatrogasci pokušavaju da ugase požar u jednoj od stambenih zgrada u Kijevu koju je pogodila ruska vojska, mart 2022.
Vatrogasci pokušavaju da ugase požar u jednoj od stambenih zgrada u Kijevu koju je pogodila ruska vojska, mart 2022.

Patrijarh Ruske pravoslavne crkve (RPC) i papa Franja razgovarali su u sredu o sukobu u Ukrajini i pozvali na nastavak pregovora kako bi se postigao „pravedan mir“.

Strane su istakle presudnu važnost nastavka pregovora i izrazile nadu za postizanje pravednog mira što je pre moguće, navodi se u saopštenju Patrijaršije od 16. marta.

U saopštenju se dodaje da su dvojica crkvenih lidera takođe razgovarali o tome kako da se nose sa humanitarnom krizom u Ukrajini.

Agencija Frans pres podseća da je 75-godišnji poglavar Ruske pravoslavne crkve ključni stub vladajućeg aparata predsednika Vladimira Putina i da podržava autoritarne tendencije Kremlja osuđujući proteste opozicije i blagosiljajući sukobe Rusije u inostranstvu.

Ubrzo nakon početka invazije Rusije prošlog meseca u Ukrajini, patrijarh Kiril je protivnike Moskve u Ukrajini nazvao „zlim silama“.

"Ne daj Bože da sadašnja politička situacija u bratskoj Ukrajini bude usmerena na to da preovladaju zle sile koje su se uvek borile protiv jedinstva Rusije i Ruske Crkve“, rekao je on u obraćanju vernicima.

Patrijarh Kiril je rekao da se moli za mir širom "ruske zemlje" za koju je rekao da uključuje Rusiju, Ukrajinu i Belorusiju.

U međuvremenu, papa Franja je više puta pozvao na prekid sukoba. Prošle nedelje je uputio iskrenu molbu za prekid „masakra“ i „neprihvatljivog oružanog napada“ u Ukrajini.

Govoreći nakon svojih nedeljnih molitvi, osudio je „varvarstvo“ ubijanja dece i civila, dodajući: „U ime Boga... zaustavite ovaj masakr“. Ranije ovog meseca on je žalio zbog „reka krvi i suza“ koje teku u Ukrajini i rastuće humanitarne krize.

Rusija je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu. Za tri nedelje je iz zemlje izbeglo preko tri miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG