Dostupni linkovi

Zašto je papa Franjo ozvaničio laičke učitelje u Katoličkoj crkvi?


"Odanost prošlosti i odgovornost za sadašnjost nužni su uslovi da Crkva izvršava svoju misiju u svijetu", napisao je papa Franjo u apostolskom pismu.
"Odanost prošlosti i odgovornost za sadašnjost nužni su uslovi da Crkva izvršava svoju misiju u svijetu", napisao je papa Franjo u apostolskom pismu.

Novim apostolskim pismom ‘motu proprio’ izdatim 11. maja, papa Franjo uspostavlja laičku službu kateheze, s ciljem da odgovori na hitne potrebe za evangelizacijom modernog svijeta koja bi bila poduzeta na "sekularan" način, izbjegavajući klerikalizaciju, piše Vatican News.

U zakonu, motu proprio (na latinskiom znači ‘vlastita inicijativa’) opisuje službeni akt koji je preduzet bez formalnog zahtjeva druge strane. U katoličkom Kanonskom pravu odnosi se na dokument koji papa izdaje na vlastitu inicijativu i koji je on lično potpisao.

Laička crkvena služba izraz je koji je usvojila Konferencija katoličkih biskupa Sjedinjenih Država kako bi identifikovala relativno novu kategoriju pastoralnih službenika u Katoličkoj crkvi koji služe Crkvi bez zaređivanja. Papa Franjo je sada ozvaničio laičke učitelje kako bi se potaknulo u širenju vjere, ali i pomoglo prilagođavanju katoličanstva novom dobu. Zašto?

"Odanost prošlosti i odgovornost za sadašnjost nužni su uslovi da Crkva izvršava svoju misiju u svijetu", napisao je papa Franjo u apostolskom pismu.

Ovim apostolskim pismom papa Franjo ohrabruje veće učešće sekularnih žena i muškaraca da učestvuju u učenjima Katoličke crkve, naročito na mjestima gdje nema dovoljno sveštenika.

U papinom pismu kojim se ozvaničavaju laički učitelji i učiteljice je naglašeno da primanje laičke službe kateheze, u stvari, "naglašava misionarsku opredijeljenost koja je svojstvena svakoj krštenoj osobi. (…) Ali da se ona mora vršiti na ‘svjetovan’ način, izbjegavajući bilo kakav oblik klerikalizacije".

Novi pristup staroj praksi

Novi papin zakon kojim se ozvaničavaju laički vjerski učitelji i učiteljice koji bi podučavali katehezu priznat je univerzalno u Katoličkoj crkvi kao praksa koja se koristila vijekovima u lokalnim biskupijam, a sada dodatno naglašava učešće žena u religijskim podučavanjima.

Kateheza, koja je poznata i kao katehizam, je prenošenje vjere novim članovima vjerske zajednice, kao što je učenje propisa, tradicije i ceremonija. Već u samom nastanku hrišćanstva, kateheza je bila promovisana zbog širenje religije.

U mnogim dijelovima svijeta, žene i muškarci laici, uvode ljude u katoličku vjeru, edukuju ih o tome šta znači primiti sakramente krštenja i pričesti i prate ih na njihovom putu ka vjeri.

U kontekstu evangelizacije u savremenom svijetu i pred "usponom globalizovane kulture", potrebno je prepoznati "one laike, muškarce i žene, koji se na osnovu vrline svog krštenja osjećaju pozvanim na saradnju u radu na katehezi", navedeno je u pismu, prenosi Vatican News.

Istovremeno, papa Franjo je naglasio važnost "istinske interakcije s mladima", kao i "potrebu za kreativnim metodologijama i resursima koji mogu prilagoditi navještanje jevanđelja misionarskoj transformaciji koju je Crkva poduzela".

Uskoro će vatikanski liturgijski ured objaviti posebni obred uspostavljanja koji će se koristiti širom svijeta kada laički učitelji i učiteljice kateheze zvanično započnu svoju službu. Od pojedinih biskupskih konferencija traži se da razviju smjernice za njihovo podučavanje, prenosi Associated Press (AP).

Posljednja u nizu reformi

Ovo je najnovija Franjina reforma koja se odnosi na dugogodišnje pritužbe da su laici, a posebno žene, bili isključeni sa svih nivoa crkvenog odlučivanja, upravljanja i učestvovanja u korist muškog klera - svešenika, biskupa i kardinala.

Papa Franjo je i ranije svojim ukazima, o ženama koje mogu da drže propovjedi i čitaju na misama ili kada je podržao registrovane istopolne zajednice, uvodio reforme u pristupu Katoličke crkve.

Dekretom nazvanim "Spiritus Domini" iz januara 2021., uveo je izmjene u Kanonsko pravo kako bi ustanovio da žene mogu da čitaju na misma. Ovim ukazom, papa je formalizovao praksu koja je već postojala u mnogobrojnim zajednicama širom svijeta. Ovakve uloge u crkvenim službama bile su zvnično rezervisane za muškarce, iako je bilo nekih izuzetaka.

Papa je signalizirao da želi da reformiše sinod i da žene imaju veću ulogu u crkvi. U februaru 2021. imenovao je Francuskinju Natali Bekuart za podsekretara biskupskog sinoda, prvu ženu na toj funkciji koja ima pravo glasa.

Dekret je objašnjen kao novi iskorak ka jednakosti žena u crkvi, ali da ga ne treba shvatati i tumačiti kao da žene treba da budu sveštenice, čemu se protive mnogi konzervativni katolici.

Međutim, papa Franjo je čvrsto podržao katoličku doktrinu da žene ne mogu biti zaređene za svešenice, mada je pod pritiskom da dozvoli ženama da budu đakonice - ministrantice koje obavljaju iste funkcije kao i svešenici – što bi značilo da mogu da obavljaju obrede vjenčanja, krštenja i sahrane.

Trenutno su to vjerske službe rezervisane samo za muškarce, iako istoričari navode da su ih obavljale žene u ranoj crkvi, piše AP.

Što se tiče priznavanja registracije istopolnih zajednica, papa Franjo je u intervjuu za dokumentarni film "Francesco" rekao: "Homoseksualci imaju pravo na porodicu. Oni su Božija djeca. Ono što moramo imati je zakon o građanskoj zajednici, na taj način oni su zakonski pokriveni".

Još kada je bio nadbiskup u svojoj rodnoj Argentini papa Franjo podržavao je pravo istopolnih parova na pravnu zaštitu, ali se uvijek protivio braku.

Vatikan je u martu 2021. saopštio da svešenici ne mogu davati blagoslov istopolnim zajednicama. Ova odluka razočarala je gej katolike koji su se nadali da bi Katolička crkva sa papa Franjom otvorenije pristupila tom pitanju.

Katolička crkva širom svijeta broji 1,3 milijarde članova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG