Dostupni linkovi

Papa podržao prijedlog Bidena o ukidanju patenata za COVID vakcine


Papa Franjo, Rim (5. mart 2021.)
Papa Franjo, Rim (5. mart 2021.)

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo podržao je prijedlog američkog predsjednika Joea Bidena da proizvođači odustanu od prava na intelektualnu svojinu za vakcine protiv COVID-a 19, što je kritiziralo nekoliko evropskih država, uključujući Njemačku.

U svom govoru na dobrotvornom koncertu za unapređenje poštenijem pristupu vakcinama, papa je naglasio da je svijet zaražen "virusom individualizma".

"Soj ovog virusa je zatvoreni nacionalizam, koji sprječava, na primjer, internacionalizaciju vakcina. Drugi soj nastaje kada stvaramo zakone o intelektualnom tržištu ili intelektualnoj svojini, a pritom ne uvažavamo zakone ljubavi i zdravlje čovječanstva", istakao je papa.

Papini komentari objavljeni su u vrijeme diskusje o tome da li farmaceutske kompanije trebaju odustati od prava na zaštitu patenta za vakcine protiv korona virusa.

Biden je podržao sličan postupak, ali su brojne evropske države predvođene Njemačkom i Francuskom protiv toga, navodeći da je od ključne važnosti za okončanje pandemije brža proizvodnja i raspodjela vakcina.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG