Dostupni linkovi

SAD podržale ukidanje patenata za vakcine protiv korone


Pristalice predloga za ukidanje pantenta navode da bi to omogućilo bržu proizvodnju vakcina koje koriste zemlje u razvoju
Pristalice predloga za ukidanje pantenta navode da bi to omogućilo bržu proizvodnju vakcina koje koriste zemlje u razvoju

Sjedinjene Američke Države podržavaju privremeno ukidanje zaštite intelektualnog vlasništva za vakcinu protiv korona virusa, kako bi se ubrzala njihova proizvodnja i distribucija u svetu, objavila je 5. maja administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden).

"Ovo je globalna zdravstvena kriza, a vanredne okolnosti pandemije zahtevaju vanredne mere", izjavila je američka trgovinska predstavnica Katerin Taj (Katherine Tai)

"Administracija snažno veruje u zaštitu intelektualnog vlasništva, ali kako bi se okončala ova pandemija, ona podržava ukidanje takve vrste zaštite za vakcine protiv korone", rekla je ona i dodala da je Vašington "aktivno" sudelovao u pregovorima u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) kako bi omogućio ukidanje ovih patenata.

Taj je upozorila je za to potreban globalni "konsensus" o odricanju te vrste zaštite prema pravilima STO i da zbog toga ova odluka neće imati brzih efekata na globalno snabdevanje vakcinom.

Kako prenosi Glas Amerike, administracija predsednika Bajdena podržala je predlog, pod pritiskom demokratskih članova Kongresa, ali i više od sto drugih zemalja.

Bajden, koji je tokom predizborne kampanje podržao privremeno ukidanje prava na patent za vakcine, 5. maja je najavio da će govoriti o tome, a ubrzo posle njegovog govora u Beloj kući, glavna trgovinskapregovaračica Ketrin Taj objavila je saopštenje da Bajdenova administracija podržava predloženu meru.

Direktor WHO pozdravio odluku SAD

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adanom Gebrejesus (Tedros Adhanom Ghebreyesus) pozdravio je, kako je naveo, istorijsku odluku SAD.

"Čestitam Sjedinjenim Državama na ovoj istorijskoj odluci, koja daje prednost dobrobiti svih u ovom ključnom trenutku. Hajde, idemo svi brzo napred, solidarno, gradeći na domišljatosti i predanosti naučnika koji je proizveo spasonosne vakcine protiv korone", napisao je Gebrejesus na Twitteru.

Gebrejesus već mesecima lobira u korist ove mere.

U naknadnom tvitu, on je naveo da je podrška Bele kuće privremenom ukidanju prava intelektualnog vlasništva nad vakcinama "snažan primer liderstva u rešavanju globalnih zdravstvenih izazova.

Ambasadori iz 164 zemlje članice Svetske zdravstvene organizacije raspravljali su u Ženevi o predlogu koji su prvo iznele Južna Afrika i Indija u oktobru, kojim bi se privremeno ukinuli patenti farmaceutskih kompanija koje su razvile vakcine.

Pristalice predloga navode da bi ukidanje patenta omogućilo bržu proizvodnju vakcina koje koriste zemlje u razvoju, gde stopa vakcinacije zaostaje za onom u bogatim zemljama.

Međutim, farmaceutske kompanije tvrde da bi ukidanje zaštite intelektualne sredine nanelo štetu budućim inovacijama i da neće dovesti do brže proizvodnje vakcina protiv korona virusa.

Farmaceutsko udruženje: Pogrešna odluka

Međunarodna federacija farmaceutskih proizvođača i udruženja saopštila je da je podrška američkog predsednika ukidanju patenata za vakcine "pogrešan odgovor" na složeni problem, prenela je agencija Reuters.

"Ukidanje patenata neće povećati proizvodnju vakcina, niti dati praktična rešenja potrebna za borbu protiv globalne zdravstvene krize. Upravo suprotno, verovatno je da će dovesti do poremećaja", navodi se u saopštenju ove organizacije sa sedištem u Ženevi.

U saopštenju se dodaje da su pravi izazovi "trgovinske barijere, uska grla u lancima snabdevanja, oskudica sirovina i spremnost bogatih država da počnu da dele vakcine sa siromašnim zemljama".

Desetine grupa civilnog društva i bivši šefovi država apelovali su na američkog predsednika da podrži predlog.

Više od 100 članova Predstavničkog doma, u kojem većinu ima Demokratska stranka, potpisali su pismo u kojem su pozvali Bajdena da pruži podršku ukidanju patenata za vakcine protiv COVID-19.

Predlog mora da dobije pristanak svih 164 zemalja članica Svetske trgovinske organizacije.

XS
SM
MD
LG