Dostupni linkovi

Pandža: Daćemo sve od sebe da i dalje pobjeđujemo


Josip Pandža
Josip Pandža

Košarkaška kadetska reprezentacija BiH u 2015. godini osvojila je zlatno odličje na Europskom prvenstvu u Litvaniji. Riječ je o jednom od najvećih uspjeha kolektivnog sporta, otkako BiH postoji kao samostalna država. Trener ove reprezentacije Josip Pandža u intervjuu za Radio Slobodna Europa govori o ovom uspjehu, situaciji u bh. košarci i planovima za budućnost.

RSE: Četiri mjeseca nakon zlatnog odličja koje ste osvojili u Litvaniji i euforije koje je tada vladala u BiH, da li se nešto bitnije promijenila situacija kada je u pitanju košarka i generalno sport u BiH?

Pandža: Promijenilo se to da se dosta nove djece upisalo u košarku i to je pozitivna stvar. Što se tiče sistemskog napretka, ja ne vidim tu nikakve promjene. Ulaganje u sport i infrastrukturu, što je vezano za razvoj mladih igrača, nije se pomjerilo. Međutim, postoji masovnost i vjerovatno će ona iznjedriti neke nove talente.

RSE: Da li se nešto bitnije promijenilo u samom timu, da li su i dalje motivirani za trening i nove sportske uspjehe?

Pandža: Mi smo u stalnom kontaktu sa njima. Oni treniraju i trude se da se razvijaju u nekom smjeru što svi priželjkujemo. Neki igraju malo više, neki malo manje, neki imaju sreću da dobiju svoju šansu, neki su ozlijeđeni, ali se svi trude. Nakon osvojenog odličja do ovog momenta, mislim da je njihov razvoj tekao dobro. Malo me brine ozljeda Sikiraša koja je ozbiljnija. On je dosta pauzirao i tek sada ulazi u treninge i utakmice. Sve ostalo ide u nekom korektnom pravcu.

RSE: Kako teku pripreme za Svjetsko košarkaško prvenstvo, koje će se održati 2016. godine u Madridu?

Pandža: Trebali bismo se okupiti 15. maja 2016. godine, a 22. juna počinje prvenstvo. Kod nas to ništa još nije sigurno, nisu uvjeti definirani, nisu stvari poredane da imamo optimalne uvjete. Kod nas je improvizacija bila i prije zlata. Mislio sam da će nakon tog uspjeha postojati sistem i ulaganje, međutim nije se ništa promijenilo. Vidjet ćemo kako će proteći ovaj period do priprema. Nadamo se da ćemo imati minimum tih uvjeta, da se pokažemo u dobrom svjetlu.

RSE: Kakva je perspektiva košarke u BiH, s obzirom trenutunu situaciju i financijske probleme koji postoje u Savezu?

Pandža: Perspektiva je dobra, jer imamo kadete koji su prvaci Europe i juniore koji su četvrti u Europi. To je šok za košarkašku Europu. Međutim, važan je njihov razvoj. Neki momci igraju i van države, možda nam je to sreća, a možda i nije. Trebaju da se pravilno razvijaju i onda možemo očekivati da nose seniorsku reprezentaciju, što je naš interes i cilj. Ako ostanemo samo na omladinskim uspjesima, ako ti igrači ne budu seniorski nositelji reprezentacije. Oni sigurno imaju potencijal da budu to - čemu se svi nadamo. Vrijeme će pokazati da li će ih poslužiti zdravlje i sreća za uspjeh.

RSE: Koliko je ovaj uspjeh pomogao vašoj trenerskoj karijeri i njenom razvoju?

Pandža: Pomogao mi je puno. Međutim, otvaraju mi se neka vrata i poznanstva. Mogu puno ljudi da pitam za savjet. Međutim, opet je to vezano za mene samog, odnosno koliko ću sam ulagati u sebe. Ja se trudim da to radim, a samo tako se može dalje.

RSE: Što očekujete u 2016. godini?

Pandža: Prije svega dobro zdravlje, sport je takav, danas se pobjeđuje, sutra se gubi. Mi ćemo dati sve da i dalje pobjeđujemo. Nadam se da će i na tom planu biti sve uspješno.

XS
SM
MD
LG