Dostupni linkovi

Eurobasket 2015: Zlato za kadetsku reprezentaciju BiH


Kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine, Kaunas, 16. avgust 2015.
Kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine, Kaunas, 16. avgust 2015.

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je novi evropski prvak. Na finalnoj utakmici u litvanskom Kaunasu u nedjelju uveče bh. igrači do 16 godina starosti su pobijedili selekciju Litvanije rezultatom 85:83 (26:19, 24:18, 19:22, 16:24).

Izabranici selektora Josipa Pandže pokazali su borbenost na parketu. Zlatni momci su: Džanan Musa (kapiten), Njegoš Sikiraš, Sani Čampara, Emir Čerkezović, Lazar Mutić, Srđan Kočić, Timur Ovčina, Aljoša Janković, Amar Barukčija, Adi Alikadić, Vedran Mirković i Nikola Đaković.

Džanan Musa primio nagradu
Džanan Musa primio nagradu

Džanan Musa proglašen je najkorisnijim igračem (MVP) Eurobasketa. On je vodio reprezentaciju Bosne i Hercegovine do prvog zlata u historiji, a do finala je u prosjeku postizao 22,1 poen, 9,1 skokova i 6,3 asistencije. U finalnom meču protiv Litvanije ubacio je 33 poena, uz osam skokova i sedam asistencija.

U najbolju petorku, uz Musu je uvršten još jedan igrač bh. reprezentacije - Njegoš Sikiraš.

Evropski prvaci na sarajevski Međunarodni aerodrom slijeću u ponedjeljak (17. avgust) u 19:30 sati, a potom će im se u centru Sarajeva, kod Vječne vatre, prirediti svečani doček.

Kapiten seniorske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Mirza Teletović među prvima je uputio čestitke mlađim kolegama.

"U dvorani u Kaunasu sam jednom postigao devet trojki, a sad sam 90 puta sretniji nego tada... Bosna i Hercegovina je prvak Evrope... Ovi dječaci su čudo jedno... Hvala vam što ste nas učinili ponosnim! Zlato! Ne mogu da vjerujem. Ovo je fantastično. Čestitke struci, savezu, a kapa do poda igračima", poručio je Teletović preko svog Facebook profila.

U timu Litvanije istaknuo se Arnas Velička, koji je u drugom poluvremenu bio nezaustavljiv za bh. odbranu. Iako nisu uspjevali odbraniti napade Litvanije, košarkaši BiH su postizali poene i održavali prednost.


Inače, u subotu u polufinalnom meču Evropskog prvenstva koji je završen nakon dva produžetka, bosanskohercegovački sportisti su nadjačali tim Španije rezultatom 86:78.

Proteklih dana na Eurobasketu bh. kadeti su pobijedili selekcije Srbije, Italije, Francuske, Hrvatske i Njemačke.

Selektor Josip Pandža je na konferenciji za medije uoči odlaska u Kaunas naglasio da su njegovi košarkaši u Gruziji odigrali odličan turnir, ali da prava iskušenja tek slijede na Evropskom prvenstvu u Litvaniji.

"Rasli smo iz utakmice u utakmicu. Ponosan sam na ove momke, napravili smo uspjeh. Nema potrebe za euforijom. Primarni interes i cilj je da to spustimo na zemlju. Idemo sada na evropsko prvenstvo i potreban nam je mir. Euforija i momci od šesnaest godina ne idu jedno s drugim, tako da se moramo vratiti u realnost", rekao je Pandža.

Podsjetimo, mladi bh. košarkaši su 1. avgusta osvojili zlatnu medalju na Evropskom olimpijskom festivalu mladih (EYOF) 2015. godine savladavši selekciju Španije rezultatom 89:79.

(Snimak kompletne utakmice / Eurobasket: BiH - Litvanija)

XS
SM
MD
LG