Dostupni linkovi

Svjetski lideri negiraju navode iz Pandora papira


Nekoliko svjetskih čelnika negirali su navode iz Pandora papira, u kojima su njihova imena povezana sa sumnjivim finansijskim poslovanjem u offshore firmama.

Naime, tajna bogatstva i poslovanja svjetskih lidera, političara i milijardera otkrivena su u jednom od najvećih curenja finansijskih podataka.

Imena oko 35 aktuelnih i bivših lidera, kao i oko 300 zvaničnika poput sudija, ministara, gradonačelnika i vojnih generala nalaze se u spisima offshore kompanija nazvanih Pandora Papers odnosno Pandora papiri. U dokumentima su uključene osobe iz više od 90 zemalja svijeta, kao i preko 100 milijardera, ali i slavnih osoba.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i jordanski kralj Abdullah II bin Al-Hussein nalaze se među 35 sadašnjih i bivših lidera povezanih s dosijeima.

Obojica su izdali izjave u kojima kažu da nisu učinili ništa loše.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov doveo je u pitanje pouzdanost "nepotkrijepljenih" informacija, nakon što su one detaljno otkrile skriveno bogatstvo povezano s predsjednikom Putinom i članovima njegovog užeg kruga.

"Za sada nije jasno o kakvim se informacijama radi i o čemu se radi", rekao je novinarima dodajući da "tu nismo vidjeli nikakvo skriveno bogatstvo Putinovog najužeg kruga".

Jordanska kraljevska palača rekla je da "nije neobično niti neprikladno" da kralj Abdullah posjeduje imovinu u inostranstvu.

Pročitajte i ovo:

Dokumenti koji su procurili pokazuju da je lider potajno potrošio više od 70 miliona funti (100 miliona dolara) na carstvo nekretnina u Velikoj Britaniji i SAD -u od preuzimanja vlasti 1999.

Predsjednik Kenije Uhuru Kenyatta je rekao da će istraga "uticati na povećanje finansijske transparentnosti i otvorenosti koja nam je potrebna u Keniji i širom svijeta", te je obećao da će "sveobuhvatno odgovoriti" na informacije koje su se pojavile u javnosti nakon što se vrati iz državne posjete inostranstvu.

Njegovo i ime šest članova njegove porodice povezuju se s 13 offshore kompanija, ali Pandora papiri ne pokazuju da je Kenyatta sakrivao imovinu u offshore kompanijama.


Čileanski predsjednik Sebastián Pinera, milijarder, optužen je za prodaju rudnika bakra i željeza u ekološki osjetljivom području prijatelju iz djetinjstva.

U saopćenju iz ureda Pinere navodi se kako on poriče da je sudjelovao ili imao bilo kakve informacije o prodaji rudarskog projekta Dominga.

Predsjednik Azerbejdžana Ilhan Alijev i njegova porodica nisu odgovorili na pokušaje da ih kontaktiraju, navodi britanski Guardian.

U međuvremenu, pakistanski premijer Imran Khan obećao je istražiti građane povezane s Pandora papirima. Stotine Pakistanaca, uključujući i članove Khanovog kabineta, povezani su s curenjem informacija.

Izvor: BBC
XS
SM
MD
LG