Dostupni linkovi

Pančiću nagrada Nezavisnog društva novinara Vojvodine


Teofil Pančić

Novinar nedeljnika „Vreme“ i politički komentator Radija Slobodna Evropa Teofil Pančić dobitnik je Godišnje nagrade Nezavisnog društva novinara Vojvodine. Svečana dodela nagrade upriličena je na 26. godišnjici osnivanja ovog udruženja u Novom Sadu.

Predsednik Izvršnog odbora esnafskog udruženja Nedim Sejdinović prilikom uručenja diplome istakao je da je Pančić jedan od onih novinara koji se hrabro bori protiv fašizacije društva i za slobodu govora.

„Možda više nego ikada prošle godine se videlo da su njegove političke analize i prognoze bile ispravne i, kako se to ono kaže, hirurški precizne. Ne naravno zato što je vidovit već zato što zna da razmišlja, što zna da koristi zdrav razum, logiku, erudiciju i iskustvo, zbog toga što odbija da bude deo mase koja juri sa jednostavnim rešenjima i definicijama koje dobro zvuče, ali su od smisla ispražnjene. Oštar kritičar, ali nesklon inerciji i obeshrabrujućem pesimizmu, ironičan, duhovit, ali nikada cinik koji oduzima energiju“, naglasio je Sejdinović.

Sa dodele nagrade, foto: Norbert Šinković
Sa dodele nagrade, foto: Norbert Šinković

Laureat Teofil Pančić je u svom obraćanju rekao da nagrada od Nezavisnog društva novinara Vojvodine za njega ima poseban značaj.

„Kada vam ljudi sa kojima ste mnogo toga prošli dodele jednu ovakvu nagradu to onda zaista nema cenu i to vam barem na jedno vreme prida jednu iluziju bez koje se ne može živeti, a to je iluzija da ovo što mi radimo će na kraju doneti jedno dobro, i dočekaćemo da živimo u jednom normalnom okruženju, gde neće svaki dan biti pitanje opstanka. Molim vas da i u buduće svako od nas čini sve što može da naše dostojanstvo ne urušava već da ga gradi“, rekao je on.

Teofil Pančić je kolumnista i kritičar nedeljnika "Vreme", a od 1999. politički komentator Radija Slobodna Evropa. Njegove kolumne možete pronaći OVDE.

Na svečanosti Nedim Sjedinović govorio je i o položaju medija u Srbiji. On je ocenio da će 2016. godina biti još teža za novinare nakon loše privatizacije medijskih kuća.

„Medije su pokupovali stranački tajkuni i to, po svemu sudeći, za novce građana, konkursno sufinansiranje uglavnom ne funkcioniše, osim na republičkom i pokrajinskom nivou i nekim lokalnim samoupravama, a u najvećim gradovima, Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu prisustvoje otvorenoj zloupotrebi i izigravanju zakona. I nikakvih sankcija nema za to. Plašimo se da će ove godine biti još i gore, jer zašto bi one lokalne samouprave koje su poštovale zakon to radile ove godine ako one koje su na najbesprizorniji način kršili zakon za to nisu odgovarale. Ispostavilo se da je jedni subjekt koji nadgleda ovaj proces i reaguje na njih Koalicija medijskih i novinarskih udruženja. Novinare u državnim medijima sa jedne strane su doveli u nezgodnu poziciju protivnici reformi koji su ih do poslednjeg trenutka obeđivali da oni nisu sposobno da budu vlasnici svojih medija, već da to moraju da budu političari. Umesto da smo o mnogim stvarima koje su sada nastupile davno nekada raspravljali i pronalazili rešenja, mi smo gubili vreme u besmislenim raspravama o nečemu što se jednostavno moralo desiti ako Srbija zaista želi da ide ka EU“, rekao je Sejdinović.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine nastalo je u januaru 1990. godine kao prvo nedržavno udruženje novinara na prostoru bivše SFRJ. Organizaciju su osnovali novinari i urednici koji su odbili da služe Miloševićevoj nacionalističkoj i ratnohuškačkoj propaganda.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG