Dostupni linkovi

Milioni bespovratno izgubljeni na računima Bobar banke


Bobar banka
Bobar banka
Akcija "lavina" pokrenula je istragu u jednoj od najvećih, ali i najskupljih afera u istoriji BiH. Devet uhapšenih, među kojima su i direktorica Agencije za bankarstvo RS-a Slavica Injac, te direktorica Investiciono-razvojne banke Snežana Vujnić, sumnjiče se da su nezakonitim djelovanjem načinili štetu i omogućili nezakonito sticanje imovinske koristi u iznosu od 123 miliona konvertibilnih maraka (KM). Za sve osumnjičene predložena je i mjera pritvora, a analitičari ističu da će ova afera jako uzdrmati bankarski sektor, s obzirom na milione maraka koji su bespovratno izgubljeni na računima likvidirane Bobar banke.
Lavina koja se obrušila na bankarski sektor prijeti da zatrpa i ono malo povjerenja koje građani imaju, a činjenica da su za do sada neviđene malverzacije, uhapšeni i osumnjičeni najodogovorniji ljudi, poput direktorice Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavice Injac, koji treba da regulišu bankarski sektor, dodaju težinu na cijelu situaciju.
Tužilaštvo BiH zatražilo je za sve uhapšene mjeru pritvora, a portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da se istraga u ovom slučaju nastavlja.
"Istraga u predmetu nastavlja se ukupno protiv 24 osobe osumnjičene za nezakonitosti kojima je prouzročena šteta od oko 123 miliona maraka, te pribavljena nezakonita korist od najmanje 115 miliona maraka, čime je ozbiljno uzdrman bankarski sistem u BiH. Agencija za osiguranje depozita BiH već je oštećena za oko 56,7 miliona maraka koji su morali biti isplaćeni za depozite do 50.000 maraka, te su za navedeni iznos oštećeni i građani BiH", kaže Grubešić.
Uhapšeni se sumnjiče da su davali kredite preduzećima i privrednim subjektima koji su povezani ili su suvlasnici Bobar banke, znajući da neće moći naplatiti potraživanja.

Deponenti čiji su depoziti izgubljeni zbog likvidacije Bobar banke

Tužilaštvo BiH je objavilo i listu deponenata, čiji su depoziti zasigurno izgubljeni pokretanjem likvidacije Bobar banke i koji su izgubili najveće iznose, a među kojima ima institucija od javnog značaja, čime su izravno ugroženi i građani BiH, penzioneri, osobe koje potražuju zdravstvenu zaštitu itd. Ukupno 145 miliona i 700.00 konvertibiilnih maraka (KM), uglavnom državnih para, ostalo je zarobljeno. OVDJE POGLEDAJTE KO JE SVE IZGUBIO DEPOZITE

Tužilaštvo BiH je objavilo i listu najvećih deponenata Bobar banke koji su njenom likvidacijom ostali bez milionaskih iznosa, a radi se o skoro 145 miliona maraka uglavnom novca državnih preduzeća, fondova, opština i javnih institucija.
Neki od najvećih iznosa jesu oni fondovi kojima upravlja Investiciono razvojna banka, čija je direktorica Snezana Vujnić takođe uhapšena u akciji.
"Fondovi kojima upravlja IRB Republike Srpske 13,7 miliona konvertibilnih maraka po osnovu depozita, 2,2 miliona po osnovu akcija te 31,4 miliona po osnovu zajma je izgubljeno", kaže portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.
Profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Željko Šajin kaže da će ova afera uzdrmati povjerenje građana u bankarski sektor, ali isto tako navodi i da ne treba odgovornost pojedinaca gledati kao propast sistema.
"Moraju se jasno očitovati sve relevantne državne institucije koje imaju dodira sa bankarskim sektorom, te da se jasno kaže da sistem nije poljuljan, a da pojedinci koji su napravili greške u svom radu trebaju jasno odgovarati kako do toga više ne bi došlo", komentariše Šajin.
Kada su u pitanju izgubljeni milioni na računima likvidirane Bobar banke, Šajin kaže:
"Pravila u bankarskom sektoru u BiH su jasna. Očito je da je onaj ko nadgleda provođenje tih pravila jednostavno zakazao."

Uhapšeni u akciji "lavina"

Uhapšeni u akciji ˝lavina˝ za koje je zatražena mjera pritvora: direktorica Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavica Injac, direktorica Investiciono-razvojne banke Snežana Vujnić, direktor Bobar banke od maja 2010. godine do marta 2014. godine Petar Cacanović, direktorica Bobar banke od marta 2014. godine Ana Mirosavljević, članovi Nadzornog odbora banke Sonja Kurtum i Saša Tomić, direktor Sektora rizika u banci Batrić Đurišić, interni revizor Zdravko Dubov i zamjenik direktora banke i direktor Sektora korporativnog bankarstva Igor Prodanović.
Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić nada se da će sve osobe koje su uhapšene za aferu Bobar banka biti procesuirane i da će biti utvrđena njihova odgovornost.
"Ja mislim da bi potpuna pravda bila zadovoljena onog momenta kad bi se od istih konfiskovala protivpravno stečena imovina i vratila i državi i narodu", prokomentarisao je Mektić u izjavi za BN televiziju.
Sa druge strane, Vlasti Republike Srpske uglavnom ćute, a jedini se oglasio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, za kojeg ova akcija predstavlja demosntraiju sile SIPA-e i Tužilaštva BiH po nalogu Srpske demokratske stranke (SDS), te je javno dao podršku Slavici Injac i Snežani Vujnić.
"Očigledno je da je i ova akcija pokazala bespotrebnu manifestaciju te sile i političku obojenost u cjelini i SIPA-e i Tužilaštva BiH. Ja sam potpuno uvjeren da su ljudi koji su radili u Agenciji i IRB-u u skladu sa zakonom radili svoj posao i tu nema nikakvih elemenata odgovornosti i krivice”, rekao je Dodik.
Afera oko propasti Bobar banke započeta je još prije dvije godine, od kada se prema krivičnoj prijavi Agencije za bankarstvo RS, vodila istraga o nestanku oko deset miliona maraka.

Tada je u banku uvedena privremena uprava, a Agencija nikad nije objavila izvještaj o njenom radu, za šta su mnogi smatrali da je svjesno prikrivanje informacija.

Za to vrijeme, Bobar banka je likvidirana, na računima su izgubljeni milioni, a analitičari ističu i da bi ova akcija mogla pokrenuti i istragu oko propasti Banke Srpske, ali i afere vezane za Pavlović banku.

XS
SM
MD
LG