Dostupni linkovi

Opozicija u FBiH s Palmerom i Eichhorst: Tražimo samo poštene izbore


Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, 7. oktobar 2018.
Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, 7. oktobar 2018.

Zatražili smo samo poštene izbore, poručili su predstavnici opozicijskih stranaka u Bosni i Hercegovini (BiH) nakon sastanka s predstavnicima Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Na sastanku 29. novembra sa specijalnim izaslanikom za izbornu reformu SAD-a Matthewom Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst bili su predsjednici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić, Naše stranke Edin Forto, Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić, te predstavnik Naroda i Pravde Dejan Kovačević.

Sva četvorica su nakon sastanka kazali kako su naglasili važnost zajedničkog djelovanja opozicije kojoj je jedini cilj da se 2022. osiguraju fer izbori, a uz ispunjavanje tih uvjeta moguće je nadalje raditi na izmjenama Izbornog zakona i s tim u vezi izmjenama Ustava BiH.

Nikšić je kazao da “niko iz SAD-a ili EU nije došao da BiH ponudi rješenja nego su došli da pregovaraju i razgovaraju” zbog čega kaže da je zadovoljan njihovim pristupom kao i činjenicom da su uspjeli iznijeti zahtjeve opozicionih stranaka koji su potpisani u državnom parlamentu.

“Insistiramo da prvi korak bude osiguravanje fer i poštenih izbora. To je važno nama opozicionim strankama, ali i javnosti da ako ovaj kompletan proces propadne ipak imamo 2022. godine fer i poštene izbore”, kazao je Nikšić.

Nakon toga, navodi Nikšić, postoji spremnost opozicionara da razgovaraju o konkretnim rješenjima kao i do sada, dodajući da danas nije bilo razgovora o konkretnim rješenjima za izmjene Izbornog zakona BiH, osim što je spomenuto ukidanje etničkog prefiksa kada je u pitanju Ustav BiH.

“Ako vladajući žele podršku opozicije onda nam moraju dati garanciju da ćemo imati fer i poštene izbore. A izbori će svakako biti održani”, ponovio je Nikšić.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto je naveo da su njihovi zahtjevi "postavljanje video nadzora na biralištima i onemogućavanje izmjena biračkih odbora što je ključ za fer izbore, ali i uvjet da bi se razgovaralo o bilo kakvim drugim izmjenama”.

“To smo kao grupa vrlo čisto stavili na stol. Šteta je što se ne razgovara o onome što je već u parlamentarnoj proceduri i što je Naša stranka predložila. Smatramo da je to najbolje rješenje, ali vjerujem da će doći vrijeme i za to”, dodao je Forto.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić je ocijenio da su “predstavnici opozicije danas pokazali koliko je važan bio posao koji su obavili prije nekoliko sedmica te da se sve ono što su potpisali u smislu fer i poštenih izbora pokazalo kao strateška stvar”.

“Predložili smo da se proces odvija kao autoput s tri trake. U jednoj su fer i pošteni izbori i podizanje izbornih standarda, u drugoj su izmjene koje se tiču domova naroda i u trećoj izbor članova Predsjedništva BiH”, kazao je Radončić.

Sastanku nije prisustvovao predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković, ali je u ime te stranke Dejan Kovačević ponovio stavove ostalih predstavnika opozicije da je njihov preduvjet fer i pošteni izbori, a potom se može razgovarati o pitanjima Ustava i Izbornog zakona BiH.

Palmer: Ne dovodimo u pitanje BiH kao jedinstvenu državu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:15:29 0:00
XS
SM
MD
LG