Dostupni linkovi

Palestinski zatvorenik prekinuo štrajk glađu nakon sporazuma o puštanju na slobodu


Rodbina Hišama Abu Havaša slavi nakon što je on okončao svoj štrajk glađu, Dura, Zapadna obala, 4. januar 2022.

Zatvorenik iz Palestine, Hišam Abu Havaš (Hisham Abu Hawash), koji je štrajkovao glađu više od 140 dana u znak protesta što je zatvoren bez podizanja optužnice, okončao je svoj štrajk nakon što je postigao sporazum sa Izraelom da ga puste idućeg mjeseca, rekao je njegov advokat.

Džavad Bulos (Jawad Boulos), njegov advokat, rekao je da se njegov klijent složio da prekine štrajk glađu nakon što je Izrael obećao da će ga osloboditi 26. februara, prenosi AP.

Za sada nije bilo komentara od strane izraelskih vlasti.

Četrdesetogodišnji Abu Havaš, otac petoro djece i član ekstremističke organizacije Islamski džihad je jedan od nekoliko Palestinaca koji su štrajkovali glađu u znak protesta što su u takozvanom administrativnom pritvoru.

Izrael tvrdi da je ta kontroverzna mjera potrebna zbog bezbjednosti.

Na osnovu administrativnog pritvora osumnjičeni mogu da se drže mjesecima i godinama u zatvoru iako optužnica protiv njih nije podignuta, niti su viđeni ikakvi dokazi protiv njih.

Palestinci su potestovali širom Zapadne obale i pojasa Gaze u znak podrške Abu Havašu, a Islamski džihad je prijetio vojnom akcijom protiv Izraela ako on umre u zatočeništvu.

Organizacija islamske saradnje u kojoj je 57 većinski muslimanskih zemalja članica sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji izrazila je „ozbiljnu zabrinutost“ zbog stanja zatvorenika.

Klub palestinskih zatvorenika je pozdravio pobjedu štrajka, navodeći da je Abu Havaš ranije bio osam godina u izraelskom zatvoru, a više od pola je proveo u administrativnom pritvoru.

Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali sudi se u izraelskim vojnim sudovima, a jevrejski naseljenici koji tamo žive podliježu izraelskom civilnom pravosudnom sistemu.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu u ratu 1967. godine, a Palestinci teže da ta teritorija sa 2,5 miliona palestinskih stanovnika, bude glavni dio njihove buduće države koja bi obuhvatila i pojas Gaze, a glavni grad bi bio istočni Jerusalim.

Izrael smatra Islamski džihad, koji je odgovoran za ubistvo desetina Izraelaca, terorističkom organizacijom i kaže da je administrativni pritvor potreban da se osujete napadi i drže zatočeni opasni ekstremisti, a da se ne odaju osjetljivi obavještajni izvori.

Izraelske i međunarodne organizacije za ljudska prava međutim upozoravaju da se time uskraćuje pravo na sudski proces.

Izrael stotinu Palestinaca drži u administrativnom pritvoru, a oni koji štrajkuju glađu premještaju se pod obezbjeđenjem u izraelske bolnice ako im se stanje pogorša.

Mnogi bivši palestinski štrajkači glađu teško su se vratili normalnom životu poslije oslobađanja jer nedostatak vitamina i dugačak štrajk može da prouzrokuje neizlječiva neourološka oštećenja.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG