Dostupni linkovi

Palestinci nastavljaju štrajk glađu u izraelskim zatvorima


Najmanje 1.350 palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima štrajkuje glađu, saopštila je izraelska zatvorska služba.

U nedjelju je još 150 zatvorenika odbilo hranu.

Štrajk je u prošli utorak započelo 1.200 zatvorenika u znak protesta zbog uslova u kojima se drže, u trenutku kada su Palestinci na palestinskim teritorijama obilježavali Dan zatvorenika. Tog dana štrajkovalo ih je glađu ukupno oko 3.500.

Prije masovnog protesta, 10 palestinskih zatvorenika je već štrajkovalo glađu, od kojih je četvoro prebačeno u zatvorske bolnice, zbog narušenog zdravlja.

Dvojica među njima Bilal Diab (27) i Thaer Halahla (34) odbijaju hranu već 54 dana, a organizacija koja se bori za prava zatvorenika upozorava da se njihovo stanje brzo pogoršava, preneo je AFP.

Svih desetoro je u takozvanom administrativnom pritvoru, odnosno protiv njih optužnica nije podignuta i mogu da se drže iza rešetaka šest mjeseci, uz mogućnost neograničenih produženja na još pola godine.

U izraelskim zatvorima zatočeno je 4.699 Palestinaca, od kojih je 319 u administrativnom pritvoru, sudeći prema podacima takozvanog Zatvorskog kluba.
XS
SM
MD
LG