Dostupni linkovi

Pakistan "besan" zbog udara NATO-a


Blokirani kamioni koji snabdevaju NATO trupe u Avganistanu, 27. novembar 2011.
Blokirani kamioni koji snabdevaju NATO trupe u Avganistanu, 27. novembar 2011.
Priredila Bojana Matić na osnovu agencijskih izveštaja

Pakistanska ministarka spoljnih poslova Hina Rabani Kar poručila je u telefonskom razgovoru američkoj državnoj sekretarki Hilari Klinton da je napad na pakistanske vojnike u subotu, za koji Islamabad tvrdi da ga je izveo NATO, negirao sav napredak u narušenim odnosima dve zemlje saveznice.

Iz NATO-a je saopšteno da postoji "velika verovatnoća" da je letelica NATO-a odgovorna za napad na granici sa Avganistanom i uputio je izvinjenje zbog napada, nazivajući ga "tragičnim nenamernim incidentom", ističući da je istraga u toku.

Kako je saopšteno iz kancelarije pakistanskog premijera, Kar je kazala Klintonovoj da je napad u kojem je poginulo 24 vojnika neprihvatljiv, da je njime iskazano potpuno nepoštovanje za ljudske živote i da je taj postupak "raspalio bes" u zemlji.
Rasmusen: Jasno je da je neprihvatljivo stradanje pakistanskih vojnika i da je za osudu, kao i stradanje pripadnika avganistanskih i međunarodnih snaga.

Ministar odbrane SAD Leon Paneta i Hilari Klinton su u zajedničkom saopštenju Islamabadu izrazili svoje "najdublje saučešće zbog gubitaka, naglašavajući važnost partnerstva SAD i Pakistana, koje služi zajedničkom interesu oba naroda".

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen naveo je u pismu upućenom pakistanskom premijeru Jusufu Razi Gilaniju da je "jasno da je neprihvatljivo stradanje pakistanskih vojnika i da je za osudu, kao i stradanje pripadnika avganistanskih i međunarodnih snaga".

Pakistan je u znak odmazde naredio američkoj vojsci da u roku od 15 dana napusti vojnu bazu u provinciji Baluhistan koju ona koristi za svoje bespilotne letelice i blokirao granične prelaze Torkam i Čaman, koje kamioni koriste pri prevozu goriva i namirnica za NATO trupe u Avganistanu.

"Plašimo se", rekao je agenciji Asošijeted pres (AP) vozač jednog od kamiona koji čekaju da uđu u Avganistan preko Torkam. "Ovde je uvek veliki rizik od napada. Ponekad nas gađaju raketama. Ponekad smo meta bombi".
XS
SM
MD
LG