Dostupni linkovi

Oteti viši sudija pušten na slobodu u Pakistanu


Vlasti pakistanskog okruga Tank saopštile su da je u toku potraga za pronalaženjem odgovornih za otmicu. (Službenici za sigurnost na fotografiji iz maja 2023.)
Vlasti pakistanskog okruga Tank saopštile su da je u toku potraga za pronalaženjem odgovornih za otmicu. (Službenici za sigurnost na fotografiji iz maja 2023.)

Viši pakistanski sudija pušten je nakon što je otet u okrugu Južni Vaziristan u pakistanskoj sjeverozapadnoj pokrajini Khyber Pakhtunkhwa 27. aprila.

Muhammad Ali Saif, savjetnik za medije glavnog ministra Khyber Pakhtunkhwe, rekao je u audio poruci poslanoj Radio Mashaalu Radija Slobodna Evropa 29. aprila da se Marwat vratio kući nakon što je pušten kasno prethodnog dana. Saif nije dao nikakve dodatne detalje.

Nijedna skupina nije preuzela odgovornost za incident, ali video koji su 28. aprila objavili protuteroristički dužnosnici navodno prikazuje Marwata kako govori da ga pakistanski talibani-Tehrik-e Taliban Pakistan (TTP)- neće pustiti dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Nije odmah bilo jasno koji su to zahtjevi.

Šef policije okruga Tank, Abdul Salam Khalid, rekao je da je istraga i operacija potrage za odgovornima u toku.

Policijske i pravosudne službe ponovno su uspostavljene u Južnom Vaziristanu kada su pakistanska plemenska područja pod federalnom upravom spojena s pokrajinom Khyber Pakhtunkhwa 2018. No zbog sigurnosne situacije, sudovi za Južni Vaziristan i neke druge okruge nalaze se u susjednim područjima.

Deseci policajaca i civila ubijeni su u pokrajini od kraja 2022., kada je TTP jednostrano prekinuo prekid vatre sa središnjom vladom.

Stanovnici su rekli da se sigurnosna situacija nedavno znatno pogoršala u regiji Dera Ismail Khan, posebno u okrugu Tank, kao i u drugim područjima na jugu pokrajine Khyber Pakhtunkhwa.

U nedavnom izvještaju odjela za borbu protiv terorizma pokrajinske policije navodi se da je u prva tri mjeseca ove godine zabilježeno 25 oružanih napada u Dera Ismail Khanu, sa 17 u četvrti Tank.

Nedavno izabrani pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari izrazio je zabrinutost zbog sigurnosne situacije u pokrajini Khyber Pakhtunkhwa tokom svog govora na zajedničkoj sjednici parlamenta 18. aprila.

XS
SM
MD
LG