Dostupni linkovi

Pakistan pustio više od 500 afganistanskih migranata iz zatvora u Karačiju


Policija u Karačiju je u više racija prošlog mjeseca uhapsila više od 1.200 afganistanskih migranata (Ilustrativna fotografija)
Policija u Karačiju je u više racija prošlog mjeseca uhapsila više od 1.200 afganistanskih migranata (Ilustrativna fotografija)

Stotine afganistanskih migranata, uključujući žene i djecu, pušteno je iz zatvora u južnom pakistanskom lučkom gradu Karačiju, saopćile su afganistanske vlasti u subotu, 7. januara.

Pakistanska policija u više racija prošlog mjeseca privela je najmanje 1.200 afganistanskih državljana koji su ušli u Karači bez valjanih putnih isprava.

Hapšenja su izazvala kritike iz cijelog Afganistana nakon što su slike zatvorene afganistanske djece kružile internetom. Pritvaranja su naglasila zategnute odnose između dva južnoazijska susjeda, piše novinska agencija AP.

''Među 524 oslobođena afganistanska državljanina su 54 žene i 97 djece'', saopćila je afganistanska ambasada u Islamabadu.

Milioni Afganistanaca pobjegli su u Pakistan tokom sovjetske okupacije njihove zemlje 1979. -1989. godine, stvarajući jednu od najvećih svjetskih izbjegličkih populacija.

Otada Pakistan ugošćuje Afganistance, pozivajući ih da se registriraju pri Ujedinjenim nacijama i lokalnim vlastima kako bi izbjegli svaki rizik od deportacije.

U izvještaju pakistanske Nacionalne komisije za ljudska prava navodi se da je došlo do drastičnog porasta broja Afganistanaca koji žele ući u zemlju iz različitih razloga, od bijega od progona do traženja medicinske pomoći i traženja prilika za posao, otkako su talibani preuzeli vlast u avgustu 2021.

Prema istraživanju koje je nedavno proveo UN, 1,3 miliona registriranih afganistanskih izbjeglica boravi u Pakistanu.

Afganistanskim tinejdžericama škola zabranjena, a udaja nametnuta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00
XS
SM
MD
LG