Dostupni linkovi

'Ovdje nema ničega': Mukotrpan put afganistanskih izbjeglica iz Pakistana


Natovareni kamioni dok se afganistanski državljani vraćaju u Afganistan na graničnom prelazu Torkham između Pakistana i Afganistana 30. oktobra 2023.
Natovareni kamioni dok se afganistanski državljani vraćaju u Afganistan na graničnom prelazu Torkham između Pakistana i Afganistana 30. oktobra 2023.

Piše: Radio Azadi Radija Slobodna Evropa

Nasrallah je proveo dane u gužvi improvizovanog kampa za afganistance izbjeglice koje se vraćaju iz susjednog Pakistana.

Kao i hiljade drugih povratnika, on nema odgovarajuće sklonište i sa svojom porodicom spava na otvorenom, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

"Samo sjedimo u prljavštini", rekao je Nasrallah za Radio Azadi Radija Slobodna Evropa. "Ovdje nema ničega. Nema toaleta, a talibanska vlada nam nije dala ništa."

Nasrallah je među, kako se procjenjuje, 300.000 Afganistanaca koji su posljednjih sedmica prisiljeni da napuste Pakistan.

U oktobru je Islamabad naredio da se 1,7 miliona izbjeglica iz Afganistana koje nisu registrovane, napuste Pakistan ili da budu suočeni sa hapšenjima i protjerivanjima nakon 1. novembra.

Talibanska vlada i međunarodne humanitarne agencije se bore sa dolaskom gotovo 10.000 izbjeglica koji prelaze granicu svakog dana, od kojih mnogi imaju samo odjeću na svi i ništa više.

Militanti su uspostavili privremene kampove pored granice za povratnike i obećali da će im pomoći. Ali mnogi povratnici se žale da nema dovoljno šatora, hrane, vode i sanitarija.

Mnogima je hitno potrebno da nađu smještaj prije oštre zime u Afganistanu, planinske zemlje gdje temperature mogu da padnu i do minus 35 stepeni Celzijusa. Ali zbog porasta cijena i nedovoljno mjesta za iznajmljivanje mnogima je smještaj postao nedostupan.

"Ne možemo da nađemo kuću", rekao je za Radio Azadi Rijaz Ullah, afganistanska izbjeglica koji se nedavno vratio iz Pakistana. "Čak i kada nađemo smještaj, renta je vrlo visoka i ne možemo da je pruštimo."

"Kako vrijeme postaje hladnije svakog dana, nemam načina da zaradim a rentu", dodao je Ullah.

Sohail Ahmad, afganistanska izbjeglica koji se vratio iz rodne provincije Nangarhar u istočnom Afganistanu kaže da je renta skočila usred iznenadnog priliva stotina hiljada afganistanskih izbjeglica. On kaže da kuća koja obično košta 40 dolara mjesečno sada je trostruko skuplja.

Talibanska vlada, kojoj nedostaje novca, pod međunarodnim sankcijama, bori se da primi izbjeglice koje se vraćaju.

Talibani su pomogli u prevozu nekih povratnika iz Torkhama i Čamana, dva glavna granična prelaza s Pakistanom. Tvrdokorni islamisti takođe postavljaju dodatne privremene kampove za povratnike, uključujući i južnu pokrajinu Uruzgan.

"Gradimo ovaj kamp da privremeno smjestimo one koji nemaju smještaj dok ne budu mogli da iznajme ili nađu druge mogućnosti za život", rekao je Ali Ahmad Jan, talibanski guverner Uruzgana.

Ali povratnici, od kojih su mnogi izgubili imovinu u Pakistanu, kažu da im treba više pomoći.

Jaser Kan, koji se nedavno vratio u svoj rodni Kandahar na jugu Afganistana nakon što je živio na jugu pakistana u Karačiju više od četiri decenije. Sada, on se bori za krov nad glavom za svoju porodicu. "Tražim kuću, ali ne mogu da nađem ništa što mogu da priuštim", rekao je on a Radio Azadi.

Humanitarne agencije su upozorile da će priliv stotina hiljada afganistanskih izbjeglica iz Pakistana izazvati devastirajuću humanitarnu katastrofu u Afganistanu, koji je već u krizi. Pozvali su za više međunarodne pomoći za potrebe povratnika.

Ujedinjene nacije procjenjuju da više od 29 miliona Afganistanaca, od populacije od ukupno 40 miliona, treba humanitarnu pomoć.

"Situacija u Afganistanu je sada totalno katastrofalna u pogledu povratnika iz Pakistana", rekla je za Radio Azadi Rebecca Robby iz Norveškog savjeta za izbjeglice.

"Trenutne potrebe su za privremenim skloništem, bilo da je to na granici u kampovima ili podrška ljudima koji putuju u druge gradove širom pokrajina", dodala je.

*Napisao Abubakar Siddique prema izvještavanju Jawida Hasanzade i Sharifullaha Sharafata s Radio Azadi RSE

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG