Dostupni linkovi

Pahor: Odgovor na porast nacionalizma na Balkanu je proširenje EU


Jedini odgovor na rast nacionalizma i ideje o promeni granica na Zapadnom Balkanu jeste proširenje Evropske unije: Borut Pahor

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas (28. novembar) da je proces uključivanja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU) suviše spor i da zbog toga ponovo jačaju politički nacionalizmi i izjave o promenama granica koje ugrožavaju mir i bezbednost u regionu.

Pahor je posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu rekao da je zabrinut zbog nekih izjava koje se mogu čuti na Zapadnom Balkanu u poslednje vreme.

"Zabrinut sam zbog nekih procesa na Zapadnom Balkanu, danas još više zbog nekih izjava koje možemo da čujemo i mislim da na njih možemo da odgovorimo samo brzim, uspešnim širenjem Evropske unije na taj deo Evrope", rekao je Pahor.

On je rekao da je uvek bio i da ostaje privržen ulasku Zapadnog Balkana u EU, da je to važno za blagostanje ljudi u tom regionu kao i u EU, a da u poslednje vreme postaje odlučujuće za mir i bezbednost.

"Jedini odgovor na rast nacionalizma i ideje o promeni granica na Zapadnom Balkanu jeste proširenje Evropske unije i tu EU ima odgovornost da se tome posveti bolje nego što se tome posvećuje sada. Radi se o pitanju mira i bezbednosti, to mogu da budu ireverzibilni procesi zato treba biti brižan, sada, danas", rekao je Pahor i dodao da je zato danas u Beogradu.

Prema njegovim rečima, umesto da dođe do jačanja poverenja među zemljama Zapadnog Balkana u poslednje vreme je došlo do produbljivanja nepoverenja i ozbiljnih pretnji miru i bezbednosti u regionu i da ti procesi mogu da se zaustave bržim i uspešnim širenjem EU na taj deo Evrope.

"Ne mogu biti zabrinutiji", rekao je Pahor, i dodao da ga naspram tih negativnih procesa u regionu iznenađuje nemoć EU da na tu situaciju odgovori.

Rekao je da će se sa sagovornicima na Kosovu, gde ide posle Beograda, založiti da dođe do implementacije briselskih dogovora koji se odvijaju u okviru dijaloga Prištine i Beograda.

"Dijalog koji je zastao, to kod mene izaziva zabrinutost. Mislim da bi trebalo da se nastavi", rekao je Pahor. On je dodao da je Slovenija uvek podržavala dijalog i da zastoj ne koristi nikome.

Prema njegovim rečima, samit EU o Zapadnom Balkanu koji je održan u oktobru bio je u redu ali da je to što je dogovoreno suviše malo sa aspekta političke volje Evropske unije da se ozbiljnije suprotstavi opasnostima koje izazivaju razni oblici nepoverenja između država i vođa u regionu koji se u poslednje vreme pojavljuju.

Rekao je da se ne radi više o pitanjima demokratskih reformi i rešavanja bilateralnih pitanja.

"Ne radi se više o kvalitetu života več o miru i bezbednosti i ne tiče se samo naroda i država u regionu već i Evropske unije", rekao je Pahor.

On je dodao da će učiniti sve što može da se taj proces ne nastavi i da se u Briselu naiđe na veće razumevanje.

XS
SM
MD
LG