Dostupni linkovi

 Europski parlament usvojio izvješće s preporukama za proširenje EU


Sesija Evropskog parlamenta u martu 2020.

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta usvojio je u ponedeljak 20. travnja s 57 glasova za, pet suzdržanih i sedam protiv Izvješće o preporukama Europskog parlamenta Vijeću, Komisiji i potpredsjedniku komisije za vanjsku politiku i sigurnost za zapadni Balkan ususret summitu 2020, čiji je izvjestitelj hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

„Izvješće koje je danas usvojio Europski parlament unatoč odlaganjima zbog korona virusa jasna je poruka podrške zemljama zapadnog Balkana u njihovim nastojanjima i aktivnostima s ciljem pristupanja Europskoj uniji nakon ispunjavanja kriterija", naveo je u saopštenu Picula i dodao da ovo predstavlja jasan znak podrške nastavku procesa proširenja.

"Proširenje je jedna od najuspješnijih politika Europske unije tijekom cijelog njezinog postojanja i naš najsnažniji vanjskopolitički alat za promicanje demokracije, blagostanja i mira. Politika proširenja je i preduvjet za jačanje prisutnosti i strateških interesa EU na zapadnom Balkanu, zbog čega je i riječ o našem zajedničkom interesu“, naveo je Picula.

Ključne preporuke izvješća Vijeću, Komisiji i potpredsjedniku komisije za vanjsku politiku i sigurnost su da osiguraju da unaprjeđena metodologija pregovaranje za krajnji rezultat ima punopravno članstvo u EU i da EU osigura jasna i predvidiva pravila i kriterije i konzistentno ih primjenjuje, navodi se u saopštenju hrvatskog zastupnika.

Lideri zemalja članica Evropske unije su 26. marta, podržali zaključke Vijeća ministara kojm se odobrava otvaranje pristupnih pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Pozitivna odluka o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji je rezultat nove metodologije sa kojom je izašla Evropska komisija početkom februara i pozitivnih izveštaja koje je objavila Komisija gde zaključuje da su i Skoplje i Tirana napredovali u neophodnim reformama u procesu evropskih integracija.

Sjeverna Makedonija čeka na otvaranje pristupnih pregovora od 2009. godine, a Albanija od 2018.

U oktobru prošle godine, Francuska je blokirala pozitivnu odluku uslovljavajući je izmjenom u pristupu u pregovorima o članstvu.

Bilčik za RSE: O pomoći Srbiji govore činjenice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:25:04 0:00

XS
SM
MD
LG