Dostupni linkovi

Pahor u Prištini: Nastavljamo tradiciju saradnje


Borut Pahor, foto: Midhat Poturović
Borut Pahor, foto: Midhat Poturović
Poseta slovenskog predsednika Kosovu, Boruta Pahora, predstavlja potez za produbljivanje prijateljske saradnje dve zemlje na svim mogućim nivoima, rečeno je nakon saststanka sa predsednicom Kosova, Atifetom Jahjaga.

Predsednik Pahor je na konferenciji za novinare istakao da je dogovoreno da se tradicija saradnje nastavi kako u oblasti ekonomije, tako i u oblasti kulture i politike.

On je ovom prilikom dijalog Kosova i Srbije ocenio kao veoma bitan za region.

„Želim da kažem da je to ovo najpozitivniji proces, impresivno dostignuće mudrosti, hrabrosti i političke volje za jedno mirno rešenje otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu. U tom smislu bih čestitao rukovodiocima obe države i narodima obe zemlje“, kazao je on.

Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, zahvalila se svom slovenačkom kolegi na pomoći koju Slovenija neprestano pruža Kosovu, počevši od priznanja nezavisnosti, preko uspostavljanja diplomatskih odnosa i do razvoja saradnje u svim oblastima.

„Naše dve zemlje su dobar primer saradnje i faktor mira i stabilnosti. Predsedniku Pahoru sam izrazila zahvalnost za doprinos Slovenije na Kosovu tokom misija UNMIK-a, EULEX-a i KFOR-a. Izrazili smo spremnost da odnosi naše dve zemlje još ojačaju, a naročito u oblasti ekonomije i investicija. Složili smo se i da saradnja dve zemlje treba da se proširi i na oblast obrazovanja, kulture i drugih oblasti“, kazala je ona.

Predsednici Kosova i Slovenije su takođe prokomentarisali trenutni trgovinski spor Kosova i Makedonije, koji je ugrozio slobodno kretanje građana i vozila između dve zemlje.

Predsednik Pahor je, podsećajući na sporove Slovenije i Hrvatske iz prošlosti o određivanju granične linije, istakao da su u takvim slučajevima, saradnja i kompromis najbolje rešenje za dve zemlje.

„Mislim da je za budućnost Makedonije, kao i za budućnost Kosova, veoma važno da jedna drugoj ne pokazuju znakove slabosti da nisu sposobni da reše probleme zato što to otežava vašu spremnost za evropske integracije“, poručio je Pahor.

Predsednica Jahjaga je ovom prilikom istakla da sva otvorena pitanja treba rešiti institucionalno, te je pozvala obe vlade da pronađu zajedničko rešenje u interesu obe zemlje.

„Ni u kojem slučaju i ni u kojem trenutku se ne sme ugroziti sloboda kretanja ljudi. Naše zemlje i naš zajednički put integracija je zajednički proces, a to se može graditi uzajamnim poštovanjem i međusobnim pomaganjem. Sloboda kretanja ljudi i robe je jedan od glavnih uslova za dobrosusedske odnose i evropske integracije“, kazala je Jahjaga.

Pahor se nakon sastanka sa Jahjagom sastao i sa predsednikom Skupštine, Jakupom Krasniqijem.
XS
SM
MD
LG