Dostupni linkovi

Pahor u Prištini zatražio prevazilaženje nesuglasica u dijalogu sa Srbijom 


Predsednica Kosova Vjosa Osmani i predsednik Slovenije Borut Pahor prilikom susreta na samitu Brdo-Brioni u maju 2021.
Predsednica Kosova Vjosa Osmani i predsednik Slovenije Borut Pahor prilikom susreta na samitu Brdo-Brioni u maju 2021.

Predsednik Slovenije Borut Pahor zatražio je od Kosova i Srbije da prevaziđu sve nesuglasice u dijalogu o normalizaciji odnosa dve strane u cilju postizanja konačnog sporazuma.

On je na konferenciji za novinare u Prištini 29. novembra, nakon sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, rekao kako Slovenija podržava dijalog Prištine i Beograda ali evropsku perspektivu Kosova.

Istakao je da Kosovo i Srbija moraju da nastave dijalog i nađu načina da realizuju do sada postignute sporazume.

„Prvi uslov je poverenje u dijalog i poštovanje dogovora“, kazao je.

Osmani: Srbija ne želi dogovor

Sa druge strane, predsednica Kosova Vjosa Osmani je navela kako Srbija ne želi da postigne pravno obavezujući sporazum sa Kosovom, te ponovila da je Srbija ta koja destabilizuje region.

„Kosovo je konstruktivna strana u dijalogu sa Srbijom, ali Srbija nije zainteresovana da postigne pravno obavezujući sporazum. Zato bi samo međusobno priznanje trebalo da bude glavna tačka ovog procesa. Naš sused (Srbija) ne želi mir na Zapadnom Balkanu. Srbija nastavlja da destabilizuje Kosovo preko nelegalnih struktura na severu“, rekla je Osmani.

Ona je od svog kolege iz Slovenije zatražila i da ubedi države članice EU, koje su skeptične, da Kosovo treba da dobije liberalizaciju viznog režima.

Pahor će se u Prištini sastati i sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem.

Predsednik Slovenije je prethodno 28. novembra boravio i u Beogradu, gde se sastao sa sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. On je tom prilikom izrazio zabrinutost zbog nekih izjava koje su se u poslednje vreme čule u zemljama Zapadnog Balkana, te dodao da je proces uključivanja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU) suviše spor i da zbog toga ponovo jačaju politički nacionalizmi i izjave o promenama granica koje ugrožavaju mir i bezbednost u regionu.

On je rekao i da je zabrinut što je dijalog Kosova i Srbije “zastao”, napominjući da je Slovenija uvek podržavala razgovore o normalizaciji odnosa dve strane i da zastoj ne koristi nikome.

XS
SM
MD
LG