Dostupni linkovi

Pad medijskih sloboda na Zapadnom Balkanu se nastavlja


Sloboda, ili tačnije rečeno pad medijskih sloboda u zemljama regiona senastavlja bez izgleda da će u dogledno vrijeme pritisci države, političkih i ekonomskih centara moći kao i kriminala na medije i novinare popustiti.Na tu ocjenu bi se mogli svesti ključni zaključci sesije koja je tim povodom održana u Beču.

Forum civilnog društva, koji je održan u sklopu Samita o zapadnom Balkanu u prijestolnici Austrije, ocijenio je da je u posljednjim godinama sloboda medija u mnogim djelovima Zapadnog Balkana doživjela pad.

Predstavnici NVO iz regiona saopštili su da je pad u slobodi medija rezultat vladinog miješanja u medije kroz direktan i indirektan pritisak, finansiranje kao i ekonomske pritiske pogoršane ekonomskom krizom.

Pokušali smo da povodom ovih zaključaka i ocjena dobijemo komentar iz Ministarstva kulture i medija ali iz kabineta ministra i njegovog pomoćnika za medije niko nije odgovarao na naše pozive. Kasnije smo dobili informaciju da su još na godišnjem odmoru.

U međuvremenu se oglasila i njemačka ambasadorka u Crnoj Gori Gudrun Štajnaker koja je kazala da joj je kao nekom sa strane, nevjerovatno da vidi koliko je malo crnogorsko društvo podijeljeno i kako se to ogleda u medijima.

"Žalosno niske ocjene koje Crna Gora dobija od strane organizacija poput Freedom House ili Reportera bez granica dovoljno govore o tome. Voljeli bismo da vidimo brzo unaprijeđenje situacije u medijima koje bi svakako imalo pozitivan efekat na ugled Crne Gore u ovoj oblasti", rekla je Štajnaker za "Evropski puls" koji izdaje Centar za građansko obrazovanje (CGO).

Na terenu, odnosno realnom životu novinara rizici su brojni a o tome možda najbolje svjedoči slučaj novinara iz Berana Tufika Softića koji je zbog pisanja o kriminalu na sjeveru dva puta napadan i još čeka da država otkrije i kazni počinioce

„Mi danas imamo apsurdnu situaciju ako bi pravili poređenje sa periodom 90 tih godina. Na tom forumu u Beču se čula jedna ocjena da mi danas imamo mmnogo manje slobode za medije nego tih mračnih godina. Imamo apsurd da imamo mnogo više medija danas a mnogo manje slobode u radu.“

Predsjednik odbora za ljudska prava i slobode Halil Duković kaže da država snosi najveći dio odgovornosti za ono što se dešava na polju medijskih sloboda u Crnoj Gori ali dio svakako i, kako ih je nazvao neprofesionalni mediji.

Duković ne razumije kako država može ekonomski pritiska medije

„Ja ne znam kako država može da vrši ekonomski pritisak na privatne medije kojih je većina u Crnoj Gori. Nijesam ekonomista ali ne znam kako država može ekonomski da pritiska medije.“

Na pitanje kako država ekonomski iscrpljuej pojedine medije odgovara Nikola Marković iz Komisije za istrage o napadima na medije i novinare

„Podsjećam da je država, odnosno Vlada sa svim svojim paratom najveći javni oglašivač u zemlji. Samim tim favorizujući pojedine medije koji pohvalno pišu o njenom radu, Vlada utiče na poslovni ambijent u kojem mediji rade. Jer tako pojedini mediji imaju zagarantovane godišnje prihode a drugi mediji koji je kritikuju nemaju ništa od toga. Znamo da je dugo vremena bila situacija da Vlada finansira pojedine medije što je bilo mimo zakona. Dakle, dovoljno je da na ovaj način Vlad aumiješa svoje prste i stvori neravnopravne uslove na medijskom tržištu.“

  • 16x9 Image

    Predrag Tomović

    Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

XS
SM
MD
LG