Dostupni linkovi

Pacoli se ponovo kandidovao za predsednika


Behdžet Pacoli prilikom polaganja zakletve, februar 2011.
Behdžet Pacoli prilikom polaganja zakletve, februar 2011.
Ustavni Sud Kosova objavio je presudu o izboru Bedžeta Pacolija za predsednika zemlje u kojoj se navodi da je izbor bez protivkandidata kršenje člana 86. Ustava Kosova.

Ustanovljeno je da Pacoli nije izabran u skladu sa ustavnim procedurama i da prema tome on nije predsednik Kosova.

Iz Kancelarije predsednika stiglo je saopštenje u kojem se navodi da je Pacoli spreman da ispoštuje presudu, kao i da nema komentara na odluku Ustavnog suda.

Istovremeno, Pacolli se ponovo kandidovao za predsednika, izjavio je njegov savetnik, Ibrahim Gaši. Gaši je kazao da Pacoli poštuje presudu suda.

“Smatramo da je Skupština Kosova jedina kompetentna institucija koji može da preduzme naredne korake", kazao je Gaši.

“Uzimajući u obzir da će se procedura izbora predsednika Republike Kosova ponoviti, obaveštavamo vas da će g. Pacoli biti kandidat iz redova koalicije, pošto, po odluci Ustavnog suda koju smo danas primili, on nije prekršio ustav”, kaže Gaši.

Tači: Ubrzo do rešenja

Nakon objave odluke premijer Kosova, Hašim Tači, kazao je da će institucije Kosova ispoštovati odluku Ustavnog suda.
Hašim Tači u Skupštini Kosova

Nakon sastanka sa Pacolijem, Tači je održao sastanak sa vladom na kome je rečeno da će vladajuća koalicija nastaviti sa radom, dok će se ponovno glasanje za izbor predsednika Kosova održati sledeće nedelje.

“Ispunićemo agendu koja je pred nama, verujem veoma brzo, sledeće nedelje, kao Skupština Kosova, kao politička partija i kao koalicioni partner. Koalicija nastavlja sa svojom potpunom državnom agendum”
, kazao je on.

Premijer Tači pozvao je i opoziciju da igra konstruktivnu ulogu i da učestvuje u daljem postupku u Skupštini u slučaju izbora predsednika Kosova. On je izrazio optimizam i veru da će Skupština izabrati predsednika na osnovu ustavnih procedura.

“Brzo ćemo doći do ustavnog rešenja, a za to očekujem pozitivnu i aktivnu ulogu opozicije, tako da ih pozivam da aktivno učestvuju u demokratskom životu. Imam puno poverenje da ćemo uspešno proći kroz ovu proceduru u Skupštini Kosova”, kazao je Tači.

Zahtev za ocenjivanje ustavnosti odluke Skupštine Republike Kosova o izboru predsednika Kosova 22. februara podnelo je 34 poslanika Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova.

Sud takođe nalaže da je za izbor predsednika potrebno najmanje dva kandidata, kako bi se ispoštovao Ustav, dok u Skupštini treba da bude prisutno dve trećine ili 80 poslanika.

Član 86 [Izbor Predsednika]

Član 86 [Izbor Predsednika]

1. Predsednik Republike Kosovo bira Skupština, tajnim glasanjem.

2. Izbor Predsednika Republike Kosovo se vrši najkasnije trideset (30) dana pre isteka
mandata aktuelnog Predsednika.

3. Za Predsednika Republike Kosovo se može nominovati bilo koji državljanin Kosova, koji obezbedi potpis najmanje trideset (30) poslanika Skupštine Kosovo. Poslanici Skupštine mogu dati samo jedan potpis za nominaciju Predsednika Republike Kosovo.

4. Izbor Predsednika se vrši sa dve trećine (2/3) glasova svih poslanika Skupštine.

5. Ukoliko na prva dva glasanja ni jedan kandidat nije dobio većinu od dve trećine (2/3) neophodnih glasova, organizuje se treće glasanje na kojem se glasaju dva kandidata sa najvećim brojem glasova u drugom krugu glasanja i za Predsednika Republike Kosovo se bira kandidat koji je dobio većinu glasova svih prisutnih poslanika.

6. Ukoliko se ni trećim glasanjem ni jedan kandidat ne izabere za Predsednika Republike Kosovo, Skupština se raspušta i raspisuju se novi izbori, koji se moraju održati u roku od četrdeset pet (45) dana.
XS
SM
MD
LG