Dostupni linkovi

Otpočela reforma, nedostaju ljekari


Partnerstvo na određeno vrijeme
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:46 0:00
Direktan link


U FBiH je nakon pet godina planiranja prošle godine počela reforma zdravstvenog sistema. Prva faza je odabir ljekara porodične medicine koji bi u kontinuitetu pratio zdravstveno stanje i pojedinca i cijele porodice. Budući da pacijenti na pojedine specijalističke preglede još uvijek čekaju i po nekoliko mjeseci, druga faza reforme je uvođenje privatnih klinika u sistem zdravstvene zaštite. U Kantonu Sarajevo već je angažovano sedam privatnih klinika koje su obavljale pojedine specijalističke preglede, a planirano je njihovo angažovanje i ubuduće.

U Kantonu Sarajevo otpočela je akcija odabira ljekara porodične medicine u sklopu reforme zdravstva koja bi trebala rezultirati efikasnijom ljekarskom uslugom za svakog pacijenta.

Planirano je da svaki zdravstveni osiguranik izabere svog ljekara u najbližem domu zdravlja koji će imati uvid u njegovo zdravstveno stanje u svakom trenutku. Time bi se uštedjelo vrijeme za dijagnostiku, a i čekanje na uslugu bi se svelo na minimum.

No, u JU Dom zdravlja kažu kako u prvoj fazi još uvijek nedostaje dovoljan broj ljekara i medicinskih sestara.

«Mislim da otprilike tridesetak ljekara i bar duplo više medicinskih sestara nedostaju da bi se ispoštovala mreža ambulanti porodične medicine koja je planirana sa 84 ambulante i 212 timova. Trenutno na listi je 186 ljekara i 350 medicinskih sestara»,
navodi Zaim Jatić, specijalista porodične medicine.

U Ministarstvu zdravstva ipak misle da se efekti mogu očekivati i sa postojećim brojem ljekara.
Vuković: Kad se potpuno ustroji, mislim da će pacijenti jako puno dobiti, ali će dobiti i zdravstveni radnici.

«Mislim da to ide dobro. Kad se potpuno ustroji, mislim da će pacijenti jako puno dobiti, ali će dobiti i zdravstveni radnici. Posebno će dobiti zdravstveni radnici koji stvarno obavljaju svoj posao»,
ocjenjuje prim. dr. Zlatko Vuković, ministar zdravstva KS.

Pacijenti vjeruju da će im novi pristup uštedjeti vrijeme čekanja.

«Od početka sam tu i veoma sam zadovoljna. Dođem najmanje jedan puta mjesečno, a nekada i više puta.»
«Zadovoljan sam, što ne znači da ne treba da se još unaprijedi. Ja imam svog porodičnog, ali mi ne radi ovu sedmicu, pa sam dobio obavještenje da dođem na ovaj punkt ovdje da bih odradio ovo što imam problema.»
«Mi imamo samo jednog na raspolaganju u našoj mjesnoj zajednici, nemamo nekoliko njih da biram. Jedan je taj, i opet ću tog istog izabrati. Šta ću drugo?»


A ima i onih koji smatraju da novi sistem unazađuje postojeći:

«Ništa pozitivno. Pomoći pacijentu neće, samo će propasti kao što je propalo i u Hrvatskoj. To je jedna velika para za poštu - i ništa drugo.»

Privatnici će se angažovati po potrebi


Druga faza reforme zdravstvenog sistema koja ima za cilj smanjiti duge liste čekanja na određene specijalističke preglede, poput ultrazvuka, otpočela je u septembru prošle godine kada je Zavod zdravstvenog osiguranja potpisao ugovore sa sedam privatnih ordinacija u KS.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja planirali su ponoviti tender za izbor privatnih ordinacija u maju ove godine, a za to su već planirana sredstva u iznosu od milion eura, kaže prim. dr. Abdulkerim Fazlić.
Ilustracija

«Mislim da to funkcioniše dobro i da je veliki broj usluga iskorišten», smatra on.

Pacijenti koji do sada nisu znali za mogućnost da sa zdravstvenom knjižicom mogu obaviti pregled i kod privatnog ljekara, pozdravljaju ovu praksu.

«Manje bi se čekalo. Ja mislim makar da bi se manje čekalo i da bismo se mi osjećali udobnije.»
«U svakom slučaju bi bilo dobro zato što bi se ljudi spašavali, ne bi čekali po nekoliko mjeseci. U tih nekoliko mjeseci se bolest proširi i smrtni slučajevi su sve češći upravo zbog toga. Ovo je pogotovo za starije ljude jednostavnije, brže.»


No, ministar je oprezniji i kaže kako će privatne ordinacije i poliklinike biti angažirane isključivo kada se ukaže potreba za tim.

«Uzimam primjer: imate dugu listu čekanja ultrazvuka, mi ćemo angažovati privatnika po broju usluga, tako će mu biti i plaćeno. Onaj momenat kad je završio broj usluga za koje smo se dogovorili, vidjećemo da li postoji i dalje potreba. Možda ta potreba više ne postoji, ali postoji neka druga», objašnjava on.

S druge strane, najave da bi u ovu praksu uskoro mogli uvesti i privatne stomatološke ordinacije koje bi zdravstvenim osiguranicima pružale usluge iz domena protetike, ministar ocjenjuje nerealnim bar u skorije vrijeme, a prigovore da u domovima zdravlja stomatolozi nemaju dovoljno materijala demantuje:

«Imaju i materijala, imaju i timove, ima i dovoljan broj stomatologa, trebaju samo da rade. Nema potrebe sad za privatnim.»


U svakom slučaju, prvi rezultati reforme sagledaće se početkom naredne godine, a onda popravljati ono što ne bude išlo po planu, poručuju naši sagovornici, uz napomenu da je reforma dugotrajan proces koji će trajati godinama.
XS
SM
MD
LG