Dostupni linkovi

Ovo bi mogla biti najtoplija godina u povijesti, a evo i zašto


Zbog rekordno visokih temperatura oceana, 2014. će biti ili najtoplija ili među najtoplijim godinama u povijesti, još jednom potvrđujući dugotrajni trend globalnog zatopljenja, objavila je u srijedu Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u trenucima dok u Limi traje konferencija o borbi protiv klimatskih promjena.

Uzimajući u obzir i ovu godinu, 14 od 15 najtoplijih godina ikada bile su u 21. stoljeću.

"Globalno zatopljenje ne poznaje predah", poručio je u pisanoj izjavi glavni tajnik WMO-a Michel Jarraud. "Ove je godine osobito neuobičajen i uznemirujuć podatak o visokim temperaturama na golemim površinama oceana".

Iznimno obilne oborine

WMO je istaknuo da su prosječne temperature površine mora u 2014. bile rekordno visoke, dok je na kopnu među ekstreme ubrojio poplave u Bangladešu i Velikoj Britaniji i suše u Kini i Kaliforniji.

"Visoke temperature mora, zajedno s drugim čimbenicima, pridonijele su iznimno obilnim oborinama i poplavama u mnogim zemljama i ekstremnim sušama u drugim", naglasio je WMO.

"2014. je na putu da bude jedna od najtoplijih, ako ne i najtoplija, godina ikada", ocjena je koju ta organizacija temelji na prosjeku temperatura od siječnja do listopada. Ozbiljna mjerenja temperature u svijetu se provode od polovice 19. stoljeća.

Globalni sporazum o klimi

Budu li temperature i u ostatku godine podjednako više od normalnih, "2014. će vjerojatno biti najtoplija godina u povijesti, ispred 2010., 2005. i 1998.", ocjena je WMO-a, uz napomenu da je prosječna temperatura u prvih deset mjeseci 2014. na kopnu i na moru bila za 0,57 stupnjeva Celzija viša od prosječnih 14 stupnjeva Celzijusa u razdoblju od 1961. do 1990.

Konferencija koja u glavnom gradu Perua traje od 1. do 12. prosinca trebala bi kroz pregovore predstavnika 195 zemalja i mnogobrojnih svjetskih organizacija dogovoriti uvjete za smanjenje stakleničkih plinova koji bi trebali biti službeno obuhvaćeni globalnim sporazumom o klimi, čije je potpisivanje predviđeno za godinu dana u Parizu.

XS
SM
MD
LG