Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trojica oficira OVK osuđeni za zločine nad Albancima


Sud u Prištini
Okružni sud u Prištini osudio je danas trojicu visokih oficira bivše OVK na ukupno 13 godina zatvora zbog nehumanog tretmana, fizičkog zlostavljanja i mučenja civila.

U sudskom veću bili su dvojica sudija Euleksa i jedan kosovski sudija.

Komandant Vojne policije OVK za region Laba Ljatif Beriša je osuđen na šest godina zatvora zbog ratnih zločina, odnosno nehumanog tretmana civilnih pritvorenika, kao i fizičkog zlostavljanja i mučenja civila. Komandant OVK za region Laba Rustem Mustafa, zvani Remi, za iste zločine osuđen je na četiri godine. Treći optuženi Nazif Mehmeti kriv je za nehuman tretman civilnih pritvorenika i mučenje civila i osuđen na tri godine zatvora.

Oni su osuđeni jer su, kako se navodi u presudi, od oktobra 1998. godine pa do kraja aprila 1999. godine, sa ostalim neidentifikovanim pojedincima, naredili i učestvovali u uspostavljanju i sprovođenju nehumanog tretmana nad kosovskim Albancima pritvorenim u selu Lapaštica.

Osuđeni su zatvorene prisiljavali da priznaju da su nelojalni OVK.

Danas osuđeni i sada pokojni Naim Kadriu su uhapšeni tokom 2001. godine i prvo suđenje bilo je održano tokom 2003. godine. Vrhovni sud Kosova je 2005. godine poništio prethodne presude i naložio ponovno suđenje.

Mustafa, Beriša i Mehmeti su u pritvoru bili oko 4 godina.

Rustem Mustafa je potpredsednik vladajuće Demokratske partije Kosova, poslanik Skupštine Kosova i predsednik parlamentarne Komisije za unutrašnju politiku i bezbednost.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG