Dostupni linkovi

Amerikanka Kimberli Vest novi glavni tužilac na Specijalnom sudu za Kosovo u Hagu


Kimberli Vest je imenovana za specijalnog tužioca u Specijalnom sudu u Hagu,
Kimberli Vest je imenovana za specijalnog tužioca u Specijalnom sudu u Hagu,

Bivša američka savezna tužiteljka Kimberli Vest imenovana je za specijalnog tužioca u Specijalnom sudu u Hagu, koji istražuje navodne zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova nad etničkim manjinama i političkim rivalima od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Vest će preuzeti ulogu koju je ranije imao Džek Smit, koji je napustio Kancelariju specijalnog tužioca (OSP) u novembru 2022. da bi preuzeo poziciju tužioca u istrazi protiv bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

Ona će biti treći specijalizovani tužilac, posle Džeka Smita i Dejvida Švendimana.

Vest trenutno radi za jednu advokatsku firmu u Bostonu.

Aleks Vajting, vršilac dužnosti specijalnog tužioca od novembra 2022. godine, nastaviće da radi sve dok Vest ne preuzme njene odgovornosti.

Njena biografija kaže da Vest ima veliko iskustvo u domaćim i međunarodnim krivičnim istragama sa više od dve decenije tužilačkog iskustva u lokalnim, državnim, saveznim i međunarodnim ulogama.

Vest se bavila slučajevima u rasponu od finansijske prevare do javne korupcije, a kao i na međunarodnim krivičnim gonjenjima visokog profila.

Radila je kao šefica Krivičnog biroa u Tužilaštvu Masačusetsa i pet godina kao tužilac u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu, gde je, kako se navodi, imala ključnu ulogu u krivičnom gonjenju Radovana Karadžića za genocid u Srebrenici.

Predsjednica Specijalizovanih veća Kosova, sudija Ekaterina Trendafilova, čestitala je Vest uz ocjenu da će na najbolji način služiti Specijalizovanom tužilaštvu i da će doprinijeti efikasnom ispunjavanju mandata ovu kancelariju.

Specijalizovana veća i Kancelarija specijalizovanog tužioca u Hagu – poznatiji kao Specijalni sud za ratne zločine, istražuju navodne zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova nad etničkim manjinama i političkim rivalima u periodu od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Ovi zločini su prvi put pomenuti u izveštaju Savjeta Evrope, koji je uradio tadašnji švajcarski senator Dik Marti.

Izvještaj je otvorio put za osnivanje Specijalnog suda glasanjem u Skupštini Kosova 2015. godine.

XS
SM
MD
LG