Dostupni linkovi

Kampanja na Kosovu: "Otvori oči" zbog trgovine ljudima


Ilustracija
Pot motom 'Otvori oči', Vlada Kosova je u sredu pokrenula jednomesečnu nacionalnu kampanju borbe protiv trgovine ljudima. Dok nadleženi iz centara za zaštitu žrtava trgovine ljudima navode da nedostaje institucionalna podrška, vladini zvaničnici obećavaju da će se maksimalno brinuti i izaći u susret žrtvama.

Od januara do avgusta ove godine, na Kosovu je identifikovano 48 žrtava trgovine ljudima, od čega su većina žene, podaci su iz policije. Skoro polovina žrtava je između 14 i17 godina starosti, dok su ostale starije dobi.

Što se šire slike tiče, u periodu od 2001. do 2012. godine, na Kosovu su identifikovane 704 žrtve. Od tog broja, više od polovine su žrtve sa Kosova i iz Moldavije, a ostatak iz Albanije, Rumunije, Ukrajine, Bugarske, Srbije.

U zemlji deluju NVO i centri koji se bave pružanjem pomoći ovim žrtvama, a jedan od takvih je Centar za zaštitu žrtava i sprečavanja trgovine ljudima.

Jedna od žrtava trgovine ljudima u ovom centru je 15-godišnja devojčica koju je porodica odbacila, kažu uposleni.

„Kao i svaka druga žrtva, bila je traumatizovana, psihički i fizički zlostavljena devojčica. Izgubila je nadu dok se nama nije obratila, kada smo počeli da joj pružamo pomoć. Rehabilitacija sa lekarom, psihilogom i psihijatrom joj pomaže. Trenutno joj nedostaje i porodična podrška. Radimo u tom pravcu da ponovo dobijemo podršku njene porodice, da se nakon rehabilitacije vrati svojoj kući i nastavi školovanje. Ako ne, pokušaćemo da nađemo drugo rešenje, iako je veoma teško doći do rešenja kako bi se ovakvi slučajevi integrisali, a koji su van porodice“, navodi radnica ovog centra koja nije želela da joj se pominje ime.

Ona međutim dodaje da se centar suočava sa velikim poteškoćama, da nedostaje podrška vlade, zapravo da njihov zahtev opštini o obezbeđivanju jednog objekta za rehabilitaciju ovakvih žrtava nikada nije naišao na razumevanje.

Prave kazne za trgovce

Vlada Kosova međutim je u sredu uz podršku međunarodnih partnera, a u cilju smanjenja broja žrtava, pokrenula jednomesečnu nacionalnu kampanju borbe protiv trgovine ljudima pod motom 'Otvori oči'.

Nacionalni koordinator Vlade Kosova za borbu protiv trgovine ljudima i zamenik ministra MUP-a, Saša Rašić, tom prilikom je kazao da su osnovni cilj i fokus ove kampanje zaštita mladih i žena.

Ilustracija
Ilustracija
„Naše oči su otvorene da sigurno, pažljivo motrimo na sve koji se bave ovim poslom. Naše institucije su otvorene za sve građane koji čuvaju, znaju, vide bilo šta o trgovini ljudima. Otvoreni smo da nas informišu, obaveste, jer se jedino tako možemo uspešno izboriti protiv ove pojave. O svim žrtvama ćemo maksimalno se brinuti i izaći im u susret i podržati da se što pre oporave i integrišu u životne tokove“, kazao je Rašić.

U poslednjem izveštaju američkog Stejt Departmenta navodi se da je Kosovo izvorišna, odredišna i, po svoj prilici, tranzitna zemlja za žene i decu koji su izloženi trgovini u svrhu seksualne eksploatacije. Navedeno je i da Vlada Kosova „ne ispunjava u potpunosti minimum standarda za eliminaciju trafikinga“.

Zamenica ambasadora SAD-a na Kosovu, Kelly Degnan, izjavila je u sredu i da izmene u kosovskom zakonodavstvu olakšavaju kosovskom pravosuđu da ispitaju odgovornost svih trgovaca ljudima.

„Ukoliko nema prave kazne za takve trgovce, nećemo se zaustaviti. Ovaj standard treba da važi za sve na Kosovu. Čak i za službenike koji su umešani u to. Imunitet za trgovce nikada i nigde ne sme postojati“, kazala je ona.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG