Dostupni linkovi

Otvorenje eko zgrade UN-a u Podgorici uz kontroverze


Pametna eko zgrada UN u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Pametna eko zgrada UN u Podgorici

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i zamjenik generalnog sekretara UN Jan Eliasson otvorili su u ponedjeljak takozvanu eko zgradu UN u Podgorici. Dok zvaničnici ističu značaj ovog projekta, dio javnosti se bavi kontroverzama koje ga prate.

Izgradnju takozvane eko zgrade UN-a u Podgorici finansirali su građani Crne Gore na osnovu vladine odluke koja je za tu namjenu izdvojila oko 3,5 miliona eura.

U ovoj energetski efikasnoj i samoodrživoj zgradi napravljenoj isključivo od ekoloških materijala biće smještene agencije Ujedinjenih nacija: Program UN za razvoj - UNDP, Dječiji fond Ujedinjenih nacija - UNICEF, Visoki komesarijat UN za izbjeglice - UNHCR i Međunarodna organizacija za migracije - IOM.

Zamjenik generalnog sekretara UN Jan Eliasson u ime UN-a rekao da se u ovoj organizaciji veoma raduju zato što će moći da blisko sarađuju sa crnogorskim vlastima i ostalim partnerima da bi zajednički ostvarili pozitivne rezultate.

“Ja znam da je Crna Gora posvećena povelji UN i bliskoj saradnji sa agencijama UN-a. Mi smo vam zahvalni na vašem doprinosu, vašoj podršci i naporima da se sačuva mir i bezbjednost u svijetu i da se postigne održiv razvoj, da se očuvaju ljudska prava, da se sačuva vladavina prava. Te oblasti, kao što znate, međusobno su povezane i zavise jedna od druge. Mnogi u svijetu trenutno prate vaš napredak u oblasti evropskih integracija a u toj oblasti ja želim da pohvalim rad Vlade i Skupštine Crne Gore na jačanju institucija, usaglašavanju zakonodavstva sa evropskim, zaštiti ljudskih prava i razvoju”, naveo je Eliasson.

"Kao znak pune posvećenosti partnerstvu sa Ujedinjenim nacijama, eko zgrada je timu UN-a u Crnoj Gori velikodušno ustupljena na korišćenje dokle god su agencije UN-a ovdje fizički prisutne“, saopšteno je prethodno iz Vlade, a tokom svečanog otvaranja skupu se obratio predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

“Ubijeđen sam da će rad agencija UN u ovoj zgradi biti efikasan i da će biti u funkciji potvrde sjajnog partnerstva Crne Gore sa UN, vrlo kredibilne pozicije Crne Gore u UN i pouzdanosti našeg zajedničkog djelovanja koje potvrđuje da je to partnerstvo dobar primjer odnosa sa UN koji ćemo mi svakako nastaviti. Želio bih da zahvalim Vladi Crne Gore, glavnom gradu koji je dao dio zemljišta i oslobodio komunalija eko zgradu kao i svima onima koji su učestvovali u projektovanju, nadzoru i izgradnji ovog objekta”, rekao je crnogorski predsjednik.


Početak gradnje ove jednospratnice je, postavljanjem kamena temeljca, označen 2010. godine, a Direkcija za javne radove je rukovodila procesom koji nije tekao planiranom dinamikom, zbog čega je izgubljena strana donacija koja je građanima Crne Gore mogla značajno da umanji trošak.

Vlada je, zbog kašnjenja, izgubila austrijsku donaciju od oko 900.000 eura, za šta niko nije preuzeo odgovornost, ali je Ministarstvo vanjskih poslova kao razlog navelo nepotpunu plansku dokumentaciju za koju je bila zadužena firma koja se zove Republički zavod za projektovanje i planiranje, koja je ustvari u većinskom vlasništvu Aca Đukanovića, brata premijera Mila Đukanovića.

Tu, međutim, kontroverzama nije kraj.

Prema pisanju nedjeljnika Monitor, na osnovu odluke Vlade premijera Mila Đukanovića, skoro identična suma koja je izgubljena u obliku propuštene austrijske donacije odlazi na račun premijerovog sina Blaža Đukanovića koji je za nabavku i ugradnju fotonaponskih panela, za tu namjenu iz državne kase dobio 820.000 eura iako, prema javnosti poznatim podacima, nije ispunjavao uslove tendera.

Prvi tender nije uspio, a u drugom krugu se, iz nepoznatih razloga, prethodni ponuđač sa referencama nije pojavio pa se ponuda premijerovog sina koji je sada ustvari bio jedini ponuđač na tenderu, po prirodi stvari, proglašava za najpovoljniju.

Učešće sina premijera Mila Đukanovića, Blaža na ovom tenderu za posao koji je naplatio skoro milion eura, sjenka sumnje prati i zato što je ignorisana činjenica da je tender, navodno, propisivao minimum petogodišnje iskustvo, a firma mladog Đukanovića je bila registrovana nepune dvije godine.

Nedjeljnik Monitor navodi da će firma premijerovog sina Blaža Đukanovića tek ući u velike poslove u kojima će država učestvovati, a nedavno je Vlada njegovog oca Mila Đukanovića donijela uredbu po kojoj će građani, preko računa za struju, plaćati subvencije za firme koje se bave zelenom energijom u koje spada i firma njegovog sina Blaža koja će po tom osnovu imati olakšice.

Podsjetimo. U Izvještaju o stanju ljudskih prava za 2013. godinu koji je nedavno predstavio američki državni sekretar Džon Keri, navodi se da su među najvećim problemima Crne Gore korupcija oličena u nepotizmu, favorizovanju politički podobnih pojedinaca i slaba kontrola konflikta interesa.
XS
SM
MD
LG