Dostupni linkovi

Vučić najavljuje 'velike stvari' u okviru inicijative 'Otvoreni Balkan'


Aleksandar Vučić i Dritan Abazović na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu
Aleksandar Vučić i Dritan Abazović na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu

"Otvoreni Balkan" je najbolja inicijativa za narode Balkana, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na svom profilu na Instagramu Vučić je 27. maja objavio i fotografije sa video-konferencije lidera zemalja učesnica tog regionalnog projekta.

"Spremamo velike stvari za građane Srbije, Albanije i Severne Makedonije", naveo je Vučić.

Ostale zemlje Zapadnog Balkan do sada se nisu uključile u ovaj regionalni projekat.

Crna Gora za inicijative protiv barijera

Goran Đurović, ministar ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore, izjavio je 27. maja u Beogradu da Podgorica nije protiv inicijative "Otvoreni Balkan".

"Svaka inicijativa koja vodi ka uklanjanju barijera, bržem protoku roba i usluga biće prihvaćena u Crnoj Gori", istakao je Đurović nakon sastanka sa Tatjanom Matić, ministarkom trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Ministarka Matić izrazila je nadu da će se Crna Gora uključiti u "Otvoreni Balkan."

"Usaglasili smo se da je prisustvo i podrška Crne Gore u okviru te inicijative jako značajna", istakla je Matić.

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je 26. maja da će se odazvati pozivu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prisustvuje samitu u Ohridu.

"Svaka regionalna inicijativa koja može da ubrza integracije je nešto što treba da prihvatimo", rekao je Abazović, dodavši da za članstvo u Evropskoj uniji ne postoji alternativa.

Naredni sastanak u Ohridu

Naredni sastanak inicijative "Otvoreni Balkan" biće održan u Ohridu 7. i 8. juna gde će, kako je u službenoj poseti Skoplju 18. maja najavila premijerka Srbije Ana Brnabić, biti predstavljen informacioni sistem jedinstvenog identifikacionog broja za radne dozvole. Cilj je, kako je navela, uspostavljanje zajedničkog tržišta rada za građane Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Premijer Severne Makedonije Dimitro Kovačevski tada je rekao da je inicjativa Otvoreni Balkan doprinela da trgovinska razmena između Srbije i Severne Makedonije prošle godine bude veća od milijardu evra.

Sporazum "Otvoreni Balkan" nasledio je projekat nazvan “Mini Šengen” koji je prvi put javnosti predstavljen u oktobru 2019. u Novom Sadu gde su politički lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije potpisali "Deklaraciju o namerama o uspostavljanju malog Šengena" koja se zasniva na slobodnom protoku ljudi, kapitala, roba i usluga.

Na osnovu tadašnjeg sporazuma tri zemlje, od 2020. su dogovorena putovanja njihovih državljana bez pasoša, samo sa ličnom kartom.

Krajem jula 2021. predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Albanije Edi Rama i tadašnji premijer Severne Makedonije Zoran Zaev u Skoplju su potpisali sporazum "Otvoreni Balkan" koji bi, kako je najavljeno, po stupanju na snagu 1. januara 2023. trebalo da omogući ukidanje graničnih kontrola između ovih zemalja.

Tada su potpisani i sporazumi o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe, memorandum o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada i sporazum o saradnji u zaštiti od prirodnih katastrofa na Zapadnom Balkanu. Inicijativom je planirano stvaranje tržišta od 12 miliona ljudi, koliko ove tri zemlje zajedno imaju stanovnika, i jedinstvene ekonomske zone.

XS
SM
MD
LG