Dostupni linkovi

Vučić pozvao Abazovića da se pridruži sastanku 'Otvorenog Balkana'


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, maj 2022.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, maj 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je 25. maja predsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića da se pridruži sastanku inicijative "Otvoreni Balkan" na Ohridu.

Vučić se sastao sa predsednikom Vlade Crne Gore na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma (WEF), koji se održava od 24. do 25. maja u Davosu u Švajcarskoj, posle dvogodišnje pauze zbog pandemije korona virusa.

"Odlična prilika da sa Dritanom Abazovićem tokom Svetskog ekonomskog foruma razgovaram o bilateralnim pitanjima, ali i da ga još jednom pozovem da nam se pridruži na sastanku inicijative Otvoreni Balkan na Ohridu", rekao je Vučić, stoji u objavi na njegovom zvaničnom Instagram nalogu.


Inicijativa "Otvoreni Balkan", koja se u početku zvala "Mali Šengen", osnovana je oktobra 2019. godine.

Pokretači ove inicijative su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Od trenutka kada je “Otvoreni Balkan” predstavljen zvanična Crna Gora, tada sa Vladom Demokratske partije socijalista (DPS) odbijala je učešće u ovoj regionalnoj inicijativi. Međutim, novi premijer Dritan Abazović podržava taj koncept.

Abazović je esplicitno ovaj projekat podržao u intervju Kljan Kosova 11. maja.

Kosovo i Bosna i Hercegovina ne podržavaju ovu inicijativu.

U okviru inicijative dogovoreno je da od 1. januara 2023. budu ukinute granične kontrole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

XS
SM
MD
LG