Dostupni linkovi

Ponovo na molitvu u džamiju


Džuma namaz u Pašinoj džamiji u Novom Pazaru, 8. maja
Džuma namaz u Pašinoj džamiji u Novom Pazaru, 8. maja

Nakon ukidanja vanrednog stanja prvom podnevnom molitvom, odnosno džuma namazom, vratila se mogućnost islamskim vernicima u Srbiji da molitve obavljaju u džamijama.

Vrhovne islamske zajednice, kojih u Srbiji deluju dve, otvorile su sve džamije, uz odredbe o tome kako se treba sprovoditi verski život u džamijama. To podrazumeva brojne predostrožnosti u cilju smanjenja opasnosti od eventualnog prenošenja korona virusa.

Određen broj vernika je u Novom Pazaru, gradu u kome živi najviše muslimana u Srbiji i u kojem čine 77 odsto stanovništva, nakon više od mesec i po dana, bio u mogućnosti 8. maja da džumu namaz (molitvu petkom) obavi u preko 60 džamija u tom gradu.

Na ulazu u verske objekte jasno su istaknute odluke i propisi kojih se vernici moraju pridržavati, postavljena su dezinfekciona sredstva, a unutar džamija oznake kako bi se poštovale mere fizičke distance. Deo vernika je 8. maja klanjao unutar džamija, dok je drugi deo klanjao u dvorištu džamija.

Vernici zadovoljni

Novopazarac Enes Radetinac nije krio zadovoljstvo što se verski život islamskih vernika bar delimično vratio u džamijama.

"Džuma namaz je veoma bitna za muslimane i za pohvalu je što su vernici poštovali fizičku distancu, nas nekoliko je imalo higijenske maske, a nije bilo starijih osoba i dece. Jeste bilo malo čudno, ali nadam se da će se i ovo uskoro promeniti", kaže Enes.

Njegov sugrađanin Sead Hadžić slaže se da je danas bilo malo neuobičajeno, ali je ipak srećan što je opet u džamiji, uz nadu da će se do Bajrama stanje normalizovati.

"Teško da rečima mogu da opišem moje i zadovoljstvo ostalih vernika jer nam se danas pružila mogućnost da ponovo obavljamo džumu namaz u džamiji. Raduje me da su se vernici pridržavali odluka Islamske zajednice, većina je nosila maske, sedžade, a abdest smo uzimali kući, a ne u džamiji", priča Sead.

Verski život uz predostrožnost

Verski život muslimana u Srbiji od oktobra 2007. godine organizovan je pod okriljem dve Islamske zajednice, Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, na čijem čelu je muftija Mevlud Dudić i Islamske zajednice Srbije, koju predvodi reisu-l-ulema Sead Nasufović.

Obe zajednice donele su odluke o načinu sprovođenja verskog života u džamijama, koji podrazumeva brojne predostrožnosti u cilju smanjenja opasnosti od eventualnog prenošenja korona virusa, a poštujući instrukcije i preporuke nadležnih organa i stručnih tela.

Pašina džamija u Novom Pazaru 8. maja
Pašina džamija u Novom Pazaru 8. maja

Potpredsednik Mešihata IZ u Srbiji i rukovodilac versko-prosvetne službe Rešad Plojović kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je Krizni štab, koji je ova zajednica formirala odmah nakon uvođenja vanrednog stanja, doneo odluku, sa nizom mera, da džamije otvori za vernike koji nemaju nikake simptome bolesti i ne spadaju u rizične grupe, uz poštovanje fizičke distance, izbegavanja fizičkog kontakta i nošenja zaštitnih maski.

"Te mere, pre svega, podrazumevaju da klanjači ne koriste džamijske toalete, odnosno abdeshane, da ne koriste džamijske tespihe (brojanice), da nose sa sobom prostirku ili sedžadu na kojoj će obavljati namaz, kako bi se sprečio dodir sa džamijskim tepisima, a samim tim i mogućnost da se virus ostavi ili ponese iz džamije", navodi Plojović.

"Sugerisali smo", dodaje, "i da se deca ne dovode u džamije, kako bi imalo više mesta, kao i da se maksimalno vodi računa, jer nema još uvek potpunog opuštanja sve dok državna stručna tela ne proglase da je u potpunosti prestala opasnost od zaraze i širenja bolesti."


On je istakao da su i dalje zabranjeni iftarski skupovi, organizovanje mevluda, šerijatskih venčanja, mektebske nastave u džamijama, kao i učenje zajedničkih mukabela tokom ramazana, da bi se izbeglo okupljanje velikog broja ljudi.

"Ovo danas je prvi test sa džumom namazom, a mi se nadamo da će on biti pozitivan, da će vernici razumeti naše mere, te da nećemo morati da zbog nerazumevanja ljudi za nedelju dana da menjamo odluku otvaranja džamija", rekao je Plojović.

Bez nepotrebnog zadržavanja

Imamima i džematskim odborima je naloženo da ne dozvole bespotrebno zadržavanje u džamijama nakon namaza, te da prostorije u kojima se obavljaju obredi redovno dodatno čiste, dezinfikuju i provetravaju.

I u Rijasetu IZ Srbije kažu da su nakon ukidanja vanrednog stanja u Srbiji ublažili prethodno donete odluke koje se tiču verskog života u džamijama, tako da od danas dnevne namaze, teravije i džuma namaze pored imama i mujezina u džamijama mogu da obavljaju i vernici, u zavisnosti od kapaciteta džamije.

Šef kabineta reisu-l-uleme Nihat Dervišević ističe za RSE da se u džamijama mora poštovati mera stručnog štaba Vlade Republike Srbije o fizičkoj distanci.

"Prilikom formiranja safova tražimo da vernici budu udaljeni jedni od drugih po dva metra. Od kapaciteta džamije zavisi koliko će moći da primi vernika, neka može samo 20 ili 30, a druga 50 ili 60 vernika. Vernicima koji imaju preko 65 godina ili hronična oboljenja savetujemo da i dalje ne dolaze u džamije, već da namaze obavljaju u svojim domovima, dok mlađima preporučujemo da se abdeste uzimaju u svojim kućama, da nose higijenske maske i rukavice i da ponesu svoje sedžade na kojima će obavljati namaz", rekao je Dervišević.

Imamima i džematskim odborima je naloženo da ne dozvole bespotrebno zadržavanje u džamijama nakon namaza
Imamima i džematskim odborima je naloženo da ne dozvole bespotrebno zadržavanje u džamijama nakon namaza

Podsećamo da je za pripadnike islamske veroiposvesti u toku ramazan, mesec posta, koji podrazumeva uzdržavanje od jela, pića, telesnih zadovoljstava i ružnih reči od zore do zalaska sunca.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje 8. maja je u Novom Pazaru registrovan 91 slučaj COVID 19, a od početka epidemije zbog te bolesti preminule su tri osobe.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG